Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/ Δράση KA2- Στρατηγικές Συμπράξεις μεταξύ σχολείων, Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης με θέμα: Climate Change Ready ( CCR ) /Ετοιμασία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, αφορούσε τη συνεργασία σχολείων από έξι χώρες, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, για την υλοποίηση του σκοπού και των στόχων του προγράμματος.

Κατά την διετία 2017-2019, πραγματοποιήθηκαν 3 συναντήσεις για το συντονισμό του προγράμματος, 3 συναντήσεις για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (Training activities) και 3 εκπαιδευτικά ταξίδια ομάδων μαθητών και εκπαιδευτικών για μαθησιακές δραστηριότητες (Learning activities). Συνολικά μετακινήθηκαν 18 εκπαιδευτικοί και 6 μαθήτριες.

Συντονίστρια του προγράμματος για το Ράλλειο Λύκειο ήταν η κ. Χαραλαμπία Κανελετοπούλου, φιλόλογος.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Ραλλείου Λυκείου αποτελείτο από 13 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων οι οποίοι συντόνισαν τις ομάδες των μαθητριών που συγκροτήθηκαν με επιμέρους αρμοδιότητες η καθεμία (Ομάδα Αρχείου και Ενημέρωσης, Ομάδα Οικολογικής Ευαισθητοποίησης, Ομάδα Ενδοσχολικών Δραστηριοτήτων και Ομάδα Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης). Συνολικά συμμετείχαν 40 μαθήτριες και των τριων τάξεων του Λυκείου.

Οι Νέες Τεχνολογίες αξιοποιήθηκαν τόσο για την επικοινωνία όσο και για την προβολή του σκοπού και των στόχων του προγράμματος. Γι’ αυτό το λόγο ο Διευθυντής του σχολείου κατασκεύασε την ιστοσελίδα του προγράμματος στην οποία όλες οι συνεργαζόμενες χώρες «ανέβασαν» τις δράσεις τους.

https://sites.google.com/view/climate--change-ready-erasmus/homepage?fbclid=IwAR2nOEAYjGiSD3_O34B-5K0g7KOfxKUByRRBk4D067YzcZXXDWFW2PtxCV0 

Η εκπαιδευτική κοινότητα στην πλειονότητά της, με πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, προσέγγισαν διαθεματικά το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής και των επιπτώσεών της στον άνθρωπο και στο περιβάλλον εν γένει.

http://lyk-ralleion.att.sch.gr/index.php/gr/ekpaideftika-programmata/evropaika-programmata/erasmus/erasmus-ka2-ccr/xronologio-draseon-tou-programmatos-ccr/1635-1-9-2017-30-6-2019-proseggisi-tou-fainomenou-tis-klimatikis-allagis-kata-ti-didaskalia-didaktikon-antikeimenon-sto-plaisio-tou-evropaikoy-programmatos-erasmus-ka2-ccr?fbclid=IwAR273Hbr-9VyKqNA-iVXF4WyM_hko0lT7sLE0M1qivCuRwti_hCMLxqvziw

Οι δράσεις - μαθησιακές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές - που υλοποιήθηκαν στόχευαν στην ευαισθητοποίηση όχι μόνο της εκπαιδευτικής, αλλά και της ευρύτερης σχολικής κοινότητας.

http://lyk-ralleion.att.sch.gr/index.php/gr/ekpaideftika-programmata/evropaika-programmata/erasmus/erasmus-ka2-ccr/xronologio-draseon-tou-programmatos-ccr?fbclid=IwAR2oCW7ToRFTc9e_CmAuV3wg-ZIBIjGLq24WrfNn13sXTGQj1DqVl3AvRAs

Επιπλέον, από 15-19/10/2018 που το σχολείο μας οργάνωσε και φιλοξένησε τη μαθητική κινητικότητα C3 του προγράμματος, σχεδίασε και υλοποίησε μία σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στόχευαν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής, τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν.

http://lyk-ralleion.att.sch.gr/index.php/gr/ekpaideftika-programmata/evropaika-programmata/erasmus/erasmus-ka2-ccr/1464-15-19-10-2018-synantisi-mathiton-kai-kathigiton-tou-programmatos-evropaikoy-programmatos-erasmus-ka2-2017-2019-climate-change-ready-sto-ralleio-lykeio?fbclid=IwAR098-iGT73yotOb7G7JHwvOfotxy8cAznSiK9yJ-AMfyx2B9G4Sm9YSE-Y

Ακόμη, το σχολείο συνεργάστηκε με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς όπως: το Δήμο Πειραιά, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την Επιτροπή του Αυθεντικού Μαραθωνίου, το Ειδικό σχολείο Ηλιούπολης, το Λύκειο "ΆγιοςΝικόλαος" Λεμεσού Κύπρου, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, την Οργάνωση "Αλληλεγγύη Πειραιά" και με το φορέα διαχείρισης Πάρνηθας «Φλαμπούρι».

Όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος συμπεριελήφθησαν στην αίτηση που το σχολείο υπέβαλε για να πιστοποιηθεί με το Σήμα Αειφόρου Σχολείου.

http://lyk-ralleion.att.sch.gr/index.php/gr/drastiriotites/aeiforo-sxoleio/1691-sima-aeiforou-sxoleiou-2019-2022?fbclid=IwAR1vXPYj7K-BdHqgtNR-mbWyZKqhGaSDeWyai_ODIYoBYnyW0E9KkGmhOEU

Μετά την υποβολή της Τελικής Έκθεσης απολογισμού του σχεδίου και μετά τον έλεγχο και την αξιολόγησή της από την Εθνική Μονάδα (ΙΚΥ) και την ποιοτική αξιολόγηση από την Εθνική Μονάδα του συντονιστή (Γερμανία), κατεδείχθη ότι η υλοποίηση του έργου ολοκληρώθηκε πολύ καλά και επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί στην εγκεκριμένη αίτηση επιχορήγησης. Γι’ αυτό και η Εθνική Μονάδα- ΙΚΥ κατέβαλε στο σχολείο το υπόλοιπο της επιχορήγησης.

Ως εκ τούτου, μέσω του CCR το σχολείο ανταποκρίθηκε στον παιδαγωγικό και κοινωνικό του ρόλο και ενθάρρυνε τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και την υπόλοιπη σχολική κοινότητα να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες με περιβαλλοντική συνείδηση.

 

ccr2020