lingua logoΚράτη-Μέλη: Ελλάδα, Γαλλία

Τόπος συνάντησης: Γαλλία στην πόλη Angers,Λύκειο St. Agn?s

Χρόνος συνάντησης: 4-17 Μαρτίου 2001

Ομάδα Ραλλείου: 15 μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου.

Συνοδοί καθηγήτριες: Νικόλη Ζ., υποδιευθύντρια του Λυκείου, καθηγήτρια Αγγλικών και Κωνσταντοπούλου Π., φιλόλογος.

Θέμα: "Ελληνική γλώσσα, Γαλλική γλώσσα. Επιδράσεις"

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Lycee Prive Mixte Sainte Agnes (Angers, France) στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων «Rencontres europeennes de Lyceens? κατά το χρονικό διάστημα 3/3/2001 έως 18/3/2001.

Το θέμα του project "Ελληνική γλώσσα, γαλλική γλώσσα : επιδράσεις" (?Langue grecque, langue francaise : influences?) είχε ως στόχο τη διερεύνηση της δυναμικής της επικοινωνιακής λειτουργίας της γλώσσας, ως παραμέτρου κατανόησης όχι μόνο της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και όλων των επιτευγμάτων του ανθρώπινου πνεύματος.

Με δεδομένο ότι η ελληνική γλώσσα, προϊόν αδιάκοπης εξέλιξης πολλών αιώνων, σμιλεύτηκε στην έκφραση λεπτών εννοιών της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, του πολιτικού λόγου & των πολιτειακών θεσμών, οι μαθήτριες που μετείχαν στο πρόγραμμα εργάστηκαν με την καθοδήγηση των καθηγητριών, προκειμένου να παρουσιάσουν σε ενότητες :

α) τη γένεση και την ανάπτυξη της ελληνικής και άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών,

β) τη διαδικασία ενσωμάτωσης γλωσσικών όρων / εκφράσεων της ελληνικής στη γαλλική γλώσσα και το αντίστροφο (δάνεια ? αντιδάνεια)

γ) τον εντοπισμό ελληνικών όρων στη γαλλική στα γνωστικά αντικείμενα της Ιστορίας, της γλωσσικής διδασκαλίας (μητρικής & ξένης γλώσσας), των μαθηματικών, της γεωγραφίας, της οικονομίας και της μελέτης του περιβάλλοντος

δ) την αναζήτηση ομόηχων λέξεων και την ιδιαίτερη σημασία τους στην ομιλούμενη νεοελληνική και γαλλική γλώσσα και

ε) την παρουσίαση παροιμιακών εκφράσεων της ελληνικής σε αντιστοιχία με ανάλογου σημασιολογικού περιεχομένου της γαλλικής γλώσσας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθήτριες παρακολούθησαν μαθήματα γλώσσας, ιστορίας, μαθηματικών, μελέτης του περιβάλλοντος κ.λπ. στο Γαλλικό σχολείο, ξεναγήθηκαν στην περιοχή του Λίγκρα και γνώρισαν τον καθημερινό τρόπο ζωής Γάλλων συνομηλίκων τους, οι οποίοι τις φιλοξένησαν.

Οι καθηγήτριες που συντόνισαν το πρόγραμμα & συνόδευσαν τις μαθήτριες στη μετακίνησή τους ήταν οι Κωνσταντοπούλου Π. & Μιχελή ? Νικόλη Ζ.

Οι μαθήτριες που μετείχαν στο πρόγραμμα ήταν οι Πετρίτση Στυλιανή, Παναγιωτίδη Ειρήνη, Παπαγγέλου Ευδοκία, Προφύρη Ελένη, Πιγκάρα Μάρθα, Κοτρωνάκη Ευαγγελία, Παπαζή Χριστίνα, Γιαννακοπούλου Αικατερίνη, Γάντζου Κυριακή, Λιναρδάτου Μαριλένα, Φιλιππίδου Μαρία, Παλιεράκη Βασιλική, Ζούζια Χριστίνα, Τούμπανου Σταυρούλα και Ραυταποστόλου Βασιλική