Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ?Βουλή των Εφήβων? οργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ελλάδας και Κύπρου. Απευθύνεται στους μαθητές των Λυκείων με σκοπό να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον τους για τα κοινά και να τους ενθαρρύνει να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους πάνω σε θέματα που τους απασχολούν.

Οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετέχουν στο πρόγραμμα από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του(1995-1996).

Υπεύθυνoς για τη διεξαγωγή του προγράμματος είναι o καθηγητής κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η μαθήτρια της Γ' Λυκείου Γεωργίου Ασπασία επελέγη να εκπροσωπήσει το σχολείο μας και την Α Περιφέρεια Πειραιά στην ΙΕ' Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων. Τα θέματα στα οποία επέλεξε να διαγωνιστεί ήταν στις ενότητες «Παράδοση» και «Αξιοκρατία». Να πώς περιγράφει την εμπειρία της η ίδια:

?H ΙΕ' Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων έλαβε χώρα την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010 στο ξενοδοχείο Metropolitan. Όταν μου ανακοινώθηκε πως έγινα δεκτή στην αρχή ξαφνιάστηκα και στη συνέχεια ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση που επιλέχθηκα μέσα από τόσα άλλα παιδιά για να εκπροσωπήσω το σχολείο και την πόλη μου. Τα θέματα στα οποία επέλεξα να διαγωνιστώ ήταν στις ενότητες «Παράδοση» και «Αξιοκρατία».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, όλοι οι έφηβοι βουλευτές, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, θα διέμεναν στο ξενοδοχείο. Σε όλους μας δόθηκαν οι ειδικές ταυτότητες, μια τσάντα με το πρόγραμμα των εργασιών της Συνόδου και ένας τόμος με το Σύνταγμα της Ελλάδος. Το ίδιο βράδυ, στο δείπνο, μας καλωσόρισαν εκπρόσωποι της Βουλής. Παρ? όλο που οι 300 έφηβοι βουλευτές ήμασταν άγνωστοι μεταξύ μας διασκεδάσαμε όλοι μαζί το πρώτο βράδυ αλλά και κάθε βράδυ.

Το επόμενο πρωί, η Επιτροπή μας των Μορφωτικών Υποθέσεων επισκέφθηκε τη Βουλή. Μας υποδέχθηκαν οι κκ Πετσάλνικος, Βάρος και Κακλαμάνης καθώς και άλλοι βουλευτές. Μας οδήγησαν στην αίθουσα της «Γερουσίας» όπου και εκθέσαμε τις απόψεις μας. Πήρα κι εγώ το λόγο: «Ονομάζομαι Γεωργίου Ασπασία, φοιτώ στο Ράλλειο Γενικό Πειραματικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά. Εκπροσωπώ την Α' Περιφέρεια Πειραιά ?.». Έτσι άρχιζε ο λόγος μου στον οποίο, παρ? όλο το άγχος της εκφώνησης, κατάφερα να συμπεριλάβω το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου μας, τα «κακώς κείμενα» του εκπαιδευτικού συστήματος και τις , κατά την γνώμη μου, αιτίες τους.

Την επόμενη μέρα η δική μας επιτροπή επισκέφτηκε το Πλανητάριο ενώ οι άλλες επιτροπές συνεδρίαζαν στη Βουλή. Το ίδιο βράδυ, ο κ. Πετσάλνικος μας δεξιώθηκε στη Βουλή.

Στις 6-9-2010 κατά την ΙΕ' Σύνοδο της ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων ήμασταν όλοι εκεί με παρόντες τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων. Δυστυχώς δεν κληρώθηκα για να μιλήσω στην Ολομέλεια, το γεγονός της παρουσίας μου όμως εκεί ήταν εξαιρετικά σημαντικό για μένα.

Η εμπειρία αυτή ήταν για μένα εμπειρία ζωής. Με τους υπόλοιπους εφήβους βουλευτές, τους «συναδέλφους» όπως αποκαλούμασταν μεταξύ μας, αναπτύξαμε μεταξύ μας ισχυρούς δεσμούς. Η ταυτότητά μου άλλωστε το δηλώνει ξεκάθαρα: «Γεωργίου Ασπασία, Εφηβος Βουλευτής, Α' Πειραιά, ΙΕ' Σύνοδος, 2010-2011».