Κατόπιν επίσημης πρόσκλησης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το έργο του σχολείου μας «Ρεμπέτικο: Διαθεματική πρόταση για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην καθημερινή διδακτική πρακτική» καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα UNESCO-Ευρωπαϊκής Ένωσης «Teaching & Learning with Living Heritage» για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην σχολική εκπαίδευση παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® Μεσογειακών Πολιτισμών που έλαβε χώρα στην Κέρκυρα από 6 έως 10 Σεπτεμβρίου 2023 υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η πρώτη ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στην Αγγλική γλώσσα την 6η Σεπτεμβρίου (εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας) κατά την απογευματινή συνεδρία του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου µε θέµα «Η µουσική και ο χορός στη Μεσόγειο ως άυλη πολιτισμική κληρονομιά και πεδία ωσμώσεων. Πολιτισμικές χωρικότητες και ιστορικές χρονικότητες». Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF® (InternationalCouncilοfOrganizations οfFolkloreFestivalsandFolkArt).

Η δεύτερη παρουσίαση, συνοδευόμενη από Εργαστήριο, πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική γλώσσα την 8η Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του 1ου Σεμιναρίου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών που συνδιοργανώθηκε από Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF® και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Εργαστήριο Διοίκησης Αθλητισμού, Τουρισμού και Αναψυχής) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο για το Ρεμπέτικο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Κοινού Πιλοτικού Προγράμματος UNESCO-Ευρωπαϊκής Ένωσης «Teaching & Learning with Living Heritage» για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην σχολική εκπαίδευση, στο οποίο το σχολείο μας, ως μέλος του Δικτύου Συνεργαζομένων Σχολείων με την UNESCO ASPnet, επελέγη από τους δύο διεθνείς οργανισμούς για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, καταθέτοντας υποψηφιότητα με το έργο The MED Project. Το έργο για το Ρεμπέτικο (2019-2021) σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από την Φιλόλογο Αγγλικής Αικατερίνη Χριστοδούλου και υλοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Δ. Αγγελιδάκη (Πληροφορικής), Ε. Κακογιάννη (Φυσικής Αγωγής), Δρ Δ. Χριστόπουλο (Φιλόλογο Ελληνικής) και Αικ. Χριστοδούλου (Φιλόλογο Αγγλικής). Αποτελεί, δε, αναπόσπαστο μέρος της έντυπης έκδοσης UNESCO του Οδηγού για Εκπαιδευτικούς Teaching & Learning with Living Heritage, A Resource Kit for Teachers https://ich.unesco.org/en/resources-for-teachers-01180

Την εκπροσώπηση του σχολείου μας στη διεθνή διοργάνωση, την συγγραφή των δύο ανακοινώσεων και τον συντονισμό του εργαστηρίου ανέλαβε η συντονίστρια εκπαιδευτικός του πιλοτικού προγράμματος UNESCO-Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ράλλειο Λύκειο και πιστοποιημένη από την UNESCO εκπαιδευτικός για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην σχολική εκπαίδευση Αικατερίνη Χριστοδούλου (Φιλόλογος Αγγλικής).

CIOFF-1

 

CIOFF-2

CIOFF-3

CIOFF-4

CIOFF-5