Σε συνέχεια της διυπουργικής συνεργασίας (Παιδείας-Πολιτισμού) για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη σχολική εκπαίδευση και κατόπιν επίσημης πρόσκλησης της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), τα έργα του Ραλλείου Λυκείου «Ρεμπέτικο: Διαθεματική πρόταση για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην καθημερινή διδακτική πρακτική» και The MED Project παρουσιάστηκαν στο 4ο Θερινό Σχολείο του ΥΠΠΟ για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου με τίτλο «Συν-πράττοντας με τις κοινότητες: Σχεδιασμός & εφαρμογή δράσεων για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οι εργασίες του Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από 23 έως 30 Ιουλίου 2023 στο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο της Δημητσάνας.

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο για το Ρεμπέτικο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Κοινού Πιλοτικού Προγράμματος UNESCO-Ευρωπαϊκής Ένωσης «Teaching & LearningwithLivingHeritage» για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην σχολική εκπαίδευση, στο οποίο το σχολείο μας, ως μέλος του Δικτύου Συνεργαζομένων Σχολείων με την UNESCOASPnet, επελέγη από τους δύο διεθνείς οργανισμούς για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, καταθέτοντας υποψηφιότητα με το έργο The MED Project. Το έργο για το Ρεμπέτικο (2019-2021) σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από την Φιλόλογο Αγγλικής Αικατερίνη Χριστοδούλου και υλοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Δ. Αγγελιδάκη (Πληροφορικής), Ε. Κακογιάννη (Φυσικής Αγωγής), Δρ Δ. Χριστόπουλο (Φιλόλογο Ελληνικής) και Αικ. Χριστοδούλου (Φιλόλογο Αγγλικής). Αποτελεί, δε, αναπόσπαστο μέρος της έντυπης έκδοσης UNESCOτου Οδηγού για Εκπαιδευτικούς Teaching & Learning with Living Heritage, AResourceKitforTeachershttps://ich.unesco.org/en/resources-for-teachers-01180 . Το έργο The MED Project, το οποίο αξιοποιεί τη Μεσογειακή Διατροφή για τη διαθεματική διδασκαλία τριών διδακτικών αντικειμένων, σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από την Φιλόλογο Αγγλικής Αικατερίνη Χριστοδούλου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 ROOTS (2017-2020) και υλοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Δρ Μ. Παναγιωτοπούλου (Φιλόλογο Ελληνικής-Θεατρολόγο), Ν. Παναγιωτόπουλο (Κοινωνιολόγο) και τη Συντονίστρια του προγράμματος Erasmus+ Αικ. Χριστοδούλου (Φιλόλογο Αγγλικής) http://lyk-ralleion.att.sch.gr/index.php/gr/ekpaideftika-programmata/evropaika-programmata/erasmus/erasmus-ka2-roots/1366-c2-mathisiaki-drastiriotita-me-antallagi-mathiton-tou-evropaikoy-programmatos-erasmus-ka2-roots-routes-to-outdoor-oriented-teaching-and-sustainability-roots-2017-2020-ralleio-gel-thileon-peiraia-18-22-apriliou-2018

Τα έργα του σχολείου μας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της πρωινής συνεδρίας της 28ης Ιουλίου με τίτλο «Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στην Εκπαίδευση», από την συντονίστρια εκπαιδευτικό του πιλοτικού προγράμματος στο σχολείο μας και πιστοποιημένη από την UNESCOεκπαιδευτικό για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην σχολική εκπαίδευση Αικατερίνη Χριστοδούλου.

https://ayla.culture.gr/apologismos-4ou-therinou-sxoleiou-2023/

UNESCO-1

UNESCO-2

UNESCO-3

UNESCO-4