Το σχολείο μας, ως μέλος του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet), έλαβε μέρος, κατόπιν πρόσκλησης από την Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου κα Β. Δηλάρη, στην διεθνή δραστηριότητα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης με τίτλο “Gift a Poem” («Χάρισε ένα ποίημα»). Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε και στις 4 γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο μας (Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική) κατά την εβδομάδα από 20 έως 24 Μαρτίου 2023.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νέας Ελληνικής, οι μαθήτριες του τμήματος Β2, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου της Ελληνικής Δρ Μαρίας Παναγιωτοπούλου, επέλεξαν ποιήματα, τα αντέγραψαν σε χαρτί που διακόσμησαν οι ίδιες, τα διάβασαν στην τάξη και τα «δώρισαν» σε συμμαθήτριές τους, ενισχύοντας με αυτή την δραστηριότητα τη δυναμική της ομάδας. Κατόπιν, ασχολήθηκαν με άσκηση δημιουργικής γραφής στο ύφος του Υπερρεαλισμού, συνθέτοντας το δικό τους ποίημα ως ομάδα.
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγγλικής, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου της Αγγλικής Αικατερίνης Χριστοδούλου, οι μαθήτριες των τμημάτων Α1 και Α2, επέλεξαν σονέτα του Shakespeare και τα αντέγραψαν σε χαρτί που διακόσμησαν οι ίδιες για να τα διαβάσουν στην τάξη και να τα μοιραστούν με τις συμμαθήτριές τους. Η δραστηριότητα προσέφερε την ευκαιρία στις μαθήτριες να εντρυφήσουν στην παλαιότερη μορφή της Αγγλικής (Early Modern English) που ομιλείτο κατά την Ελισαβετιανή περίοδο (16ος αιώνας).
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γαλλικής, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου της Γαλλικής Αναστασίας Ιορδάνογλου, οι μαθήτριες της Α’ και της Β’ τάξης που διδάσκονται τη Γαλλική ως δεύτερη ξένη γλώσσα, επέλεξαν ποιήματα και τα αντέγραψαν σε χαρτί που διακόσμησαν για να τα διαβάσουν στην τάξη και να τα μοιραστούν με τις συμμαθήτριές τους.
Τέλος, στο πλαίσιο του μαθήματος της Γερμανικής, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου της Γερμανικής Αντιγόνης Πατίκα, τα τμήματα Α4 και Α5, που διδάσκονται τη Γερμανική ως δεύτερη ξένη γλώσσα, περιηγήθηκαν στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης εκεί, επέλεξαν βιβλία ποίησης και αντέγραψαν ποιήματα επί τόπου για να τα διαβάσουν στην τάξη.
Συντονισμός δράσης για όλες τις γλώσσες: Αικατερίνη Χριστοδούλου (Αγγλικής, Συντονίστρια Εκπαιδευτικός UNESCO ASPnet στο Ράλλειο Λύκειο).

poetry-unesco