Στις 29 Ιουνίου 2021, το Τμήμα Πολιτισμού της UNESCO σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαικής Επιτροπής πραγματοποίησε την καταληκτική διεθνή διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση του κοινού πιλοτικού προγράμματος UNESCO-Ευρωπαικής Ένωσης «Teaching and learning with living heritage: Lessons learnt from a UNESCO-EU Pilot project» (1 Ιουνίου 2019-30 Ιουνίου 2021).
Κατά το πρώτο μέρος της συνάντησης, παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι σκοποί του προγράμματος από αξιωματούχους της UNESCO και της Ευρωπαικής Ένωσης.
Κατά το δεύτερο μέρος, η εκπαιδευτικός-συντονίστρια UNESCO του σχολείου μας Αικατερίνη Χριστοδούλου παρουσίασε το έργο «Ρεμπέτικο: Διαθεματική πρόταση για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην καθημερινή διδακτική πρακτική», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ράλλειο Λύκειο ήταν το μόνο Ευρωπαικό σχολείο, από τα 10 που συμμετείχαν πρόγραμμα, που επελέγη για να παρουσιάσει το έργο ως βέλτιστη διδακτική πρακτική και υποδειγματική πρόταση σχεδιασμού εκπαιδευτικού υλικού για την ενσωμάτωση της ζώσας παράδοσης στην καθημερινή διδακτική πρακτική για τη μετασχηματιστική εκπαίδευση στους περίπου 300 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Η συνάντηση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Οδηγού για Εκπαιδευτικούς που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και στον οποίο περιλαμβάνεται και το έργο «Ρεμπέτικο» του Ραλλείου Λυκείου https://ich.unesco.org/doc/src/50957-EN.pdf . Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του κοινού πιλοτικού εργαστηρίου UNESCO-Ευρωπαικής Ένωσης "Integrating Intangible Cultural Heritage (ICH) in School-based Education" στη Βίεννη τον Οκτώβριο 2019 από την εκπαιδευτικό του Ραλλείου Αικ. Χριστοδούλου και υλοποιήθηκε στο σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2019-2020 από τους εκπαιδευτικούς Δ. Αγγελιδάκη (Πληροφορικής), Ε. Κακογιάννη (Φυσικής Αγωγής), Δ. Χριστόπουλο (Φιλόλογο) και Αικ. Χριστοδούλου (Αγγλικής). Κατά το τρίτο μέρος, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα αποτελέσματα πανευρωπαικής έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Lusófona της Λισαβώνας για το θέμα της ενσωμάτωσης της ζώσας παράδοσης στη διδασκαλία αντικειμένων στην τυπική σχολική εκπαίδευση. Η συνάντηση έκλεισε με χαιρετισμό από την κυρία Catherine Magnant, Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτιστικής Πολιτικής της Ευρωπαικής Επιτροπής και από τον κύριο Tim Curtis, Γραμματέα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2003) εκ μέρους της UNESCO.
https://ich.unesco.org/en/engaging-youth-for-an-inclusive-and-sustainable-europe-01051 
https://ich.unesco.org/en/resources-for-teachers-01180#a-resource-kit-for-teachersbr 

https://www.youtube.com/watch?v=fdFafoLST-8

 UNESCO 29 6 21 1   UNESCO 29 6 21 2 
 UNESCO 29 6 21 3    UNESCO 29 6 21 4