Σύμφωνα με την UNESCO «Τα Trash Hacks είναι μικρές καθημερινές πράξεις και συνήθειες για τη μείωση των απορριμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες ιδέες για το καλό του πλανήτη». Το Ράλλειο Λύκειο συμμετέχει στην εκστρατεία Trash Hack campaign με τις δράσεις του Ανακυκλωτικού Σταθμού του σχολείου. Η συμμετοχή μας δημοσιεύτηκε στις 28/4/2021 στην ιστοσελίδα της εκστρατείας https://www.trashhack.org/school-trashhacks/

Στο Σταθμό μας συγκεντρώνουμε μπαταρίες, χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που δεν επιδέχονται περαιτέρω επισκευής, λαμπτήρες, μελενοδοχεία εκτυπωτών και φωτοτυπικών μηχανημάτων, πλαστικά πώματα και πλαστικά μπουκάλια νερού σε συνεργασία με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και την Περιφέρεια Αττικής. Τα πλαστικά πώματα συγκεντρώνονται σε συνεργασία με την Ομάδα Αλληλεγγύης του Ραλλείου Λυκείου με σκοπό την απόκτηση αναπηρικών αμαξιδίων για συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Ο Σταθμός ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και κάθε χρόνο η διαχείρισή του γίνεται από ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών. Χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό «εργαλείο» στο πλαίσιο των διεθνών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δικτύων του σχολείου (UNESCO ASPnet, Erasmus+) και των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την προώθηση της εμπλαισιωμένης μάθησης. Επίσης, ενδυναμώνει το πλαίσιο της Ολιστικής Σχολικής Προσέγγισης για την Βιώσιμη Ανάπτυξη που υιοθετεί το σχολείο μας ως πιστοποιημένο με το Σήμα Αειφόρου Σχολείου.

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι το ποσοστό χρήσης πλαστικών μπουκαλιών νερού μιας χρήσης από την κοινότητα του σχολείου έχει μειωθεί σημαντικά αφού όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί και μαθήτριες χρησιμοποιούν μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων ή θερμός.

Ο φάκελος συμμετοχής κατατέθηκε από την εκπαιδευτικό-συντονίστρια UNESCO του σχολείου μας Κ. Χριστοδούλου (Αγγλικής Γλώσσας).

UNESCO Trash Hack