H φιλοσοφία γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ανεπανάληπτα στην αρχαία Ελλάδα. Οι ιδέες, οι μεγάλες ιδέες δε δημιουργούνται από το μηδέν. Κυοφορούνται αργά, επιφαίνονται ιστορικά από διάφορα λογικά σχήματα, προϋποθέτουν γλωσσικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, μέχρι να αρχίσουν να διαμορφώνονται και να εξελίσσονται. Με υπόβαθρο τη μυθικοθρησκευτική παράδοση της αρχαίας Ελλάδας και μέσα σε πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που ευνοούσαν την έρευνα, γεννήθηκε η αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη, της οποίας η μεσαιωνική, αναγεννησιακή και ύστερη ευρωπαϊκή σκέψη δεν είναι παρά αναδημιουργική επαναφορά.

Στο πρόγραμμα αυτό παρακολουθήσαμε πώς φαίνεται η συνένωση και η αφομοίωση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στη κουλτούρα και τη νοοτροπία της Δύσης μέσα από τα λόγια των αρχαίων και δυτικών φιλοσόφων.

Μέσα από τις ρήσεις αυτές διακρίναμε την επίδραση και τελικά την αφομοίωση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας από τη δυτική στα χρόνια του Διαφωτισμού. Αποτέλεσμα, αυτό που όλοι ονομάζουμε σήμερα Δυτικό Πολιτισμό. Κεντρικό σημείο αναφοράς ο άνθρωπος, τα προβλήματα και οι ανάγκες του. Θεωρητικά και ιδεολογικά ο Δυτικός πολιτισμός είναι ανθρωποκεντρικός και κινείται πάνω στους άξονες της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν υλοποιείται αυτός ο φιλόδοξος στόχος. Η εργασία δεν επιδιώκει να απαντήσει σ? αυτό το ερώτημα, θέλει μόνο να προτρέψει σε προβληματισμό

Οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι οι Αλο?ζου Ευγενία, Βαμβακινού Ελένη, Γιαλούση Αναστασία, Γιαννάκη Φεβρονία, Γιαννακού Μαρία, Κακογιάννη Ελένη, Κατσουλάκου Ευφροσύνη, Κουτρούκη Ευαγγελία, Λεμπιδάκη Πετρούλα, Μπίτα Μαρίνα, Μποζινάκη Δήμητρα, Παπαγεωργίου Αναστασία, Χρονοπούλου Σταυρούλα και Κουλουμπή Λιλιάνα.

Οι καθηγήτριες Μουργινάκη Κυριακή και Τσετσέκου Βασιλεία συντόνισαν το πρόγραμμα.

Η παρουσίαση του προγράμματος