Κατά το σχολικό έτος 2019-2020, εκπονήθηκε το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Γαλλομάθεια & Γαλλικός Πολιτισμός» με την συμμετοχή μαθητριών της Α’ τάξης του σχολείου.

Το πρόγραμμα βασίστηκε στο θεματικό άξονα «Λεκτική και Μη Λεκτική Επικοινωνία Μεταξὐ των Λαών». Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε πλήθος δράσεων προώθησης της γαλλικής γλώσσας, προάγοντας το σύνολο της υλικής και άυλης δημιουργίας του γαλλικού λαού στη διάρκεια της ιστορίας του και με σκοπό οι μαθήτριες να εμβαθύνουν σε νέες γνωστικές εμπειρίες και πληροφορίες. Επίσης, έγινε αναφορά σε όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνει ένας πολιτισμός (γλώσσα, τέχνες, παιδεία, τεχνολογία κ.α.) αξιοποιώντας πολλαπλές πηγές.

Το πρόγραμμα προσαρμόστηκε κατάλληλα στις μαθησιακές ανάγκες των μαθητριών της Α΄Λυκείου με σκοπό να τις οδηγήσει στην απόκτηση πτυχίου γλωσσομάθειας. Για την επίτευξη του επικοινωνιακού στόχου, σχεδιάστηκαν δραστηριότητες που οδήγησαν στην εφαρμογή των γνώσεων σε πραγματικά ζητήματα και περιστάσεις επικοινωνίας στη γαλλική γλώσσα (διαπολιτισμική προσέγγιση). Οι μαθήτριες καλλιέργησαν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους στην πρόσληψη και παραγωγή γραπτού λόγου, απέκτησαν ή/και διεύρυναν τις γνώσεις τους στην παραγωγή και την κατανόηση του προφορικού λόγου, ενώ ενισχύθηκαν η δημιουργική έκφραση και η επινοητικότητά τους.

Λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας εξ αιτίας της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο Γαλλικό Ινστιτούτο, η οποία είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο της βιωματικής προσέγγισης του στόχου.

Για την κάλυψη των μαθησιακών αναγκών των μαθητριών του προγράμματος, από τις 15/3/2020 έως και τις 25/4/2020, η ομάδα χρησιμοποίησε την μέθοδο ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας «Myclassroom» της Google και στη συνέχεια την μέθοδο σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Webex που προτάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, παρ’όλο που η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μαθησιακή διαδικασία.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός : Ψωμά Μαρία (ΠΕ05)