Κατά το σχολικό έτος 2019-2020, εκπονήθηκε το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Πνεύμα… Αντιλογίας Εργαστήρι Εικονικών Δικών» με την συμμετοχή μαθητριών από όλες τις τάξεις του σχολείου μας και τη σύμπραξη του Ραλλείου Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα βασίστηκε στην καλλιέργεια του προφορικού λόγου, στην ανάπτυξη κριτικής ικανότητας στην προαγωγή δημιουργικής σκέψης και στην καλλιέργεια των επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Επίσης, βασικοί πυλώνες του προγράμματος ήταν η γνώση των αρχών του υγιούς και εποικοδομητικού διαλόγου, η ανάληψη πρωτοβουλιών στη διαμόρφωση άποψης μέσω της διαρκούς αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης καθώς και η ενθάρρυνση της συμμετοχής όλων των μελών της ομάδας σε ποικίλες δραστηριότητες έτσι ώστε να αναδειχθούν οι δυσκολίες για την απόκτηση δεξιοτήτων κα να ξεπεραστούν. Βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν η εξάσκηση της λογικής των εκπαιδευομένων προκειμένου να σχηματίσουν την υπεράσπιση της θέσης τους και να εντοπίσουν τα λογικά λάθη της αντίπαλης ομάδας, η διεύρυνση των οριζόντων των μαθητριών μέσα από την συζήτηση ποικίλων θεμάτων αλλά και η κοινωνικοποίηση και η καλλιέργεια ομαδοσυνεργατικού πνεύματος

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι μαθήτριες θα συμμετείχαν στους αγώνες του Υπουργείου Παιδείας στα ατομικά αγωνίσματα, το αγώνισμα των «διττών λόγων» και στην διεξαγωγή εικονικών δικών.

Δυστυχώς, λόγω της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020 (ΦΕΚ 783/10-3-2020) για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, ο διαγωνισμός ματαιώθηκε για το τρέχον σχολικό έτος.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη του Ραλλείου Γυμνασίου και συντονιστές τις εκπαιδευτικούς Ελένη Λαμπρινάκου (Φιλόλογο) και Σταυρούλα Αλευρομαγείρου (Νομικό).