Συντονίστρια: Παναγιωτοπούλου Μαρία (φιλόλογος, PhDΘεατρολογίας)

Εκπαιδευτική ομάδα: Κατσαρά Ειρήνη (φιλόλογος), Χριστόπουλος Δημήτριος (φιλόλογος, Medστις Επιστήμες Αγωγής με ειδίκευση στη Δημιουργική Γραφή)

Συμμετέχουσες μαθήτριες: Τμήμα Α3

Στόχος του προγράμματος ήταν η ανακάλυψη των ιδιαίτερων εκφραστικών τρόπων του Χρονογραφήματος ως ιδιαίτερου λογοτεχνικού είδους, που κινείται στα όρια λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας, ενώ παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το θεατρικό κείμενο. Το κίνητρο και το έναυσμα για την ενασχόλησή μας με αυτό ξεκίνησε μέσα από την τάξη και συγκεκριμένα από το μάθημα της Λογοτεχνίας της Α’ τάξης κατά το οποίο οι μαθήτριες ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό το είδος.

Κατά τη διεξαγωγή του Προγράμματος οι μαθήτριες εργάσθηκαν σε σταθερές ομάδες, οι οποίες μελέτησαν χρονογραφήματα, κυρίως του Παύλου Νιρβάνα, ο οποίος θεωρείται ο κύριος διαμορφωτής του είδους στην Ελλάδα. Εμβαθύνοντας στη γλώσσα και την τεχνοτροπία του ήρθαν σε επαφή παράλληλα και με την ποικίλη θεματολογία του, η οποία λειτουργεί ως καμβάς και για ολόκληρη την εποχή του μεσοπολέμου στην Ελλάδα. Η επεξεργασία του θέματος δεν στάθηκε μόνο στο καθαρά φιλολογικό μέρος. Οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με τη θεματολογία του Νιρβάνα με έμφαση στο θέμα της οικονομικής ανέχειας και του Προσφυγικού ζητήματος και μέσω πλήθος θεατρικών τεχνικών«ζωντάνεψαν» με τον εναργέστερο τρόπο τα γεγονότα, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητά τους, τη λογοτεχνική τους φαντασία, δυνάμωσαν την ικανότητα σωματικής έκφρασης αλλά και τη γενικότερη αυτοπεποίθησή τους.

Στη συνέχεια, και πάντα με γνώμονα τα έργα του Νιρβάνα, οι μαθήτριες εμπνεύστηκαν από τους δικούς τους θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και προχώρησαν στη δημιουργική γραφή κειμένων με βάση το χρονογράφημα ή το θέατρο. Τέλος, οδηγήθηκαν στη θεατρική μεταγραφή του χρονογραφήματος του Παύλου Νιρβάνα «Το καναρίνι», το οποίο, μετά από πρόβες, το παρουσίασαν στη σκηνή κατά τη διάρκεια της Επιμορφωτικής Συνάντησης Φιλολόγων με θέμα «Διδάσκοντας τον Παύλο Νιρβάνα» που οργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τις Φιλολόγους, Συντονίστριες του Εκπαιδευτικού Έργου του 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Πειραιά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 στο Αμφιθέατρο του σχολείου στην οποία μίλησαν : Τασούλα Καραγεωργίου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Φαίη Αποστολίδου, εγγονή Π. Νιρβάνα, Χρυσάνθη Κουμπάρου, Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, και Μαρία Παναγιωτοπούλου, Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, φιλόλογος Ραλλείου Λυκείου.