Παιδαγωγική Ομάδα Ραλλείου ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά: Σταύρος Δροσάκης (Μαθηματικός), Χαραλαμπία Κανελετοπούλου (Φιλόλογος), Αναστασία Κεσκεσιάδου (Φιλόλογος), Καλλιόπη Μπεχράκη (Φιλόλογος), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Κοινωνιολόγος) και Αικατερίνη Χριστοδούλου (Αγγλικής Γλώσσας/ Συντονίστρια)

Με μεγάλη χαρά φιλοξενήσαμε 15 μαθητές και 10 καθηγητές από τα σχολεία της κοινοπραξίας του προγράμματος ROOTS στον Πειραιά κατά τη διεξαγωγή της Μαθησιακής Δραστηριότητας C2 με ανταλλαγή μαθητών όπως ορίζεται στη σύμβαση από τις 18 έως τις 22 Απριλίου 2018.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες 15 μαθητριών του σχολείου μας, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία, την περιποίηση και τη θαλπωρή με τις οποίες περιέβαλαν τους ξένους μαθητές. Οι ξένοι καθηγητές διέμειναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Ο κεντρικός άξονας της συνάντησης ήταν η εφαρμογή στο πεδίο ειδικά σχεδιασμένου πρωτότυπου έντυπου και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού (Study Kits). Το έντυπο υλικό, έκτασης 117 σελίδων, με τη μορφή βιβλίων καθηγητή και μαθητή, εκπονήθηκε από τους εξής εκπαιδευτικούς της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος: Σταύρο Δροσάκη (Μαθηματικό), Αναστασία Κεσκεσιάδου (Φιλόλογο), Καλλιόπη Μπεχράκη (Φιλόλογο), Νίκο Παναγιωτόπουλο (Κοινωνιολόγο) και Αικατερίνη Χριστοδούλου (Αγγλικής Γλώσσας), η οποία, εκτός από την παραγωγή διδακτικού περιεχομένου, ανέλαβε την συνολική επιμέλεια των βιβλίων, την μετάφραση τους στην Αγγλική και την ψηφιακή καταγραφή των διαδρομών στα διδακτικά πεδία μέσω της εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα Wikiloc, με βάση τα οποία κινήθηκαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος τα οποία καλύπτονται από το ειδικό υλικό στα βιβλία είναι: Ιστορία, Αγγλική Γλώσσα, Φιλοσοφία, Γεωμετρία, Γεωλογία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Βιολογία και οι θεματικοί-εκπαιδευτικοί άξονες είναι η Αειφορική Διαχείριση του Περιβάλλοντος και των Αρχαίων Μνημείων , οι Κοινωνικές-Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οι Φυσικές-Αναγεννητικές Καλλιέργειες, η Εκπαίδευση για την Ειρήνη, η Θεατρική Παιδεία και η Πολιτιστική Κληρονομιά. Ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η κατανομή αρμοδιοτήτων και ο συντονισμός των εργασιών της Δραστηριότητας έγιναν από τη Συντονίστρια του προγράμματος, με την εξαιρετική και πολύτιμη συνεισφορά όλων των μελών της παιδαγωγικής ομάδας.

Η γραπτή αξιολόγηση της Δραστηριότητας από τους ξένους συναδέλφους μας ήταν ιδιαίτερα θετική σε όλα τα πεδία. Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε θερμά το Διευθυντή κο Σαράντο Οικονομίδη, για την αμέριστη υποστήριξη του στα πρακτικά ζητήματα όλης της Δραστηριότητας, καθώς και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του Ραλλείου και τις οικογένειες των μαθητριών που συνεισέφεραν με κάθε τρόπο στην επιτυχή υποδοχή των ξένων μαθητών στο σχολείο μας κατά την 20η Απριλίου.

Κεντρικός εκπαιδευτικός σκοπός του όλου προγράμματος ROOTS είναι η αυτόνομη, βιωματική μάθηση. Οι εργασίες της Δραστηριότητας C2 βασίστηκαν στην επίσκεψη διαφορετικού διδακτικού πεδίου κάθε μέρα. Στο πεδίο, οι μαθητές, εφαρμόζοντας τις γνώσεις τους από το ειδικό προπαρασκευαστικό υλικό του Ραλλείου που είχαν μελετήσει στην πατρίδα τους, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική τους παρουσία στο πεδίο και χρησιμοποιώντας το βιβλίο μαθητή σε σταθερές ομάδες των έξι ατόμων, κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας ποικιλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Πιο συγκεκριμένα:

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018: Αρχαίος και σύγχρονος Πειραιάς (Study Kit 1)

Υποδοχή από το Δήμο Πειραιά των Ελλήνων και ξένων μαθητών και καθηγητών στη Δημοτική Πινακοθήκη. Την έναρξη των εργασιών της Δραστηριότητας χαιρέτησε ο κ. Καλαμακιώτης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος με αρμοδιότητες στη Δ/νση Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου, παρουσία της κας Δ. Αρβανίτου, προέδρου της σχολικής επιτροπής ΔΕ του Δήμου Πειραιά. Στο καλωσόρισμα μας τίμησαν με την παρουσία τους επίσης οι κυρίες Αλεξάνδρα Σούρμπη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και Αλεξάνδρα Στράτη, υπεύθυνη Ευρωπαικών και Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά οι οποίες συνομίλησαν με την Ευρωπαική Συντονίστρια κα Jóhanna Arnórsdóttir για τους εκπαιδευτικούς στόχους και τη μεθοδολογία του προγράμματος. Οι κυρίες Σούρμπη και Στράτη ακολούθησαν την ομάδα στο Δημοτικό θέατρο, πρώτο σταθμό των εκαπαιδευτικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να έχουν άμεση εποπτεία για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού στο πεδίο.

Κατόπιν, η ομάδα περιηγήθηκε πεζή στο ιστορικό κέντρο του Πειραιά με σταθμούς στο Δημοτικό Θέατρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Ίδρυμα Λασκαρίδη και τους Νεωσοικους στη Ζέα, όπου οι εξεμελείς πολυεθνικές ομάδες επεξεργάστηκαν τις απαντήσεις τους στα ειδικάδιαμορφωμένα ζητήματα χρησιμοποιώντας ως οδηγό και ξεναγό το βιβλίο μαθητή.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018: Αρχαία Αγορά (Study Kit 2) και Ακρόπολη-Νέο Μουσείο Ακρόπολης (Study Kit 3).

Οι ομάδες των μαθητών μετέβησαν με τον ΗΣΑΠ στο Θησείο προκειμένου να παρατηρήσουν και να μελετήσουν τους αρχαιολογικούς χώρους και το μουσείο χωρίς άλλη καθοδήγηση ή ξενάγηση πέραν του ειδικού έντυπου και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018: Ημέρα Ραλλείου (Study Kits 4,5,6).

Το σχολείο μας απετέλεσε το διδακτικό πεδίο αυτής της μέρας. Τους ξένους καθηγητές και μαθητές καλωσόρισε στο σχολείο ο διευθυντής κος Οικονομίδης κατά την πρωινή συγκέντρωση. Ακολούθησαν αθλητικά παιχνίδια και αγώνας βόλεϊ. Κατόπιν, οι μαθητές δούλεψαν σε ομάδες στο εργαστήριο των υπολογιστών όπου και διεξήχθησαν τα εργαστήρια Ετυμολογίας, Φιλοσοφίας και Γεωμετρίας. Ακολούθησε γεύμα με παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και γλυκά που ετοίμασαν οι οικογένειες των μαθητριών και των εκπαιδευτικών του Ραλλείου. Η παράθεση του γεύματος σχεδιάστηκε από την κα Χ. Κανελετοπούλου, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας, η οποία και ήταν υπεύθυνη για τον συντονισμό της ομάδας σερβιρίσματος που αποτελούνταν από μαθήτριες του ROOTS οι οποίες δεν φιλοξενούσαν. Να σημειωθεί ότι το φαγητό που δεν καταναλώθηκε επί τόπου μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Πειραιά για τις ανάγκες του συσσιτίου απόρων συμπολιτών μας. Το γεύμα ακολούθησε επίδειξη παραδοσιακών ελληνικών χορών από την ομάδα χορού του ROOTS, την οποία είχε προγυμνάσει η κα Ε. Κακογιάννη (Φυσικής Αγωγής). Εννοείται ότι η μέρα συνεχίστηκε με γλέντι και χορό από ¨Έλληνες και ξένους καθηγητές και μαθητές.

Το απόγευμα έλαβε χώρα η συνάντηση των καθηγητών του προγράμματος στην οποία συζητήθηκαν ζητήματα ροής και διάχυσης του προγράμματος και προετοιμάστηκε η επόμενη συνάντηση το Σεπτέμβριο στη Σλοβενία.

Σάββατο 21 Απριλίου 2018: Θωρικό Λαυρίου- Σούνιο (Study Kits 7and 8) Το πρώτο διδακτικό πεδίο, που λειτούργησε ως εισαγωγή στις δραστηριότητες της ημέρας, ήταν η τοποθεσία Χάος στην περιοχή του Λαυρίου όπου οι ομάδες εξοικειώθηκαν βιωματικά με τα μεταλλεύματα της περιοχής, την βλάστηση και το μικροκλίμα. Το δεύτερο διδακτικό πεδίο ήταν ο αρχαιολογικός χώρος του Θωρικού Λαυρίου όπου οι ομάδες εκτός από τις δραστηριότητες του ειδικού τετραδίου τους, έλαβαν μέρος σε προσομοίωση πλύσης των μεταλλευμάτων στα αρχαία πλυντήρια και έπαιξαν ειδικά επιλεγμένα αποσπάσματα από τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη στα Αγγλικά στο αρχαίο θέατρο του Θωρικού.

Μετά το γεύμα στο Λαύριο, κατευθυνθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου όπου οι ομάδες αφού απάντησαν στις δραστηριότητες του τετραδίου κατασκεύασαν από πηλό λυχνάρια ελαιόλαδου χρησιμοποιώντας ως μοντέλο το αρχαίο πρότυπο που χρησιμοποιούσαν οι δούλοι για να κατεβαίνουν στις στοές των μεταλλείων της περιοχής.

Κυριακή 22 Απριλίου 2018: Αγρόκτημα Φυσικής και Αναγεννητικής Καλλιέργειας

Το τελευταίο διδακτικό μας πεδίο ήταν το αγρόκτημα Μάλι Βένι στο Μαρκόπουλο Αττικής. Πρόκειται για αγρόκτημα Φυσικής και Αναγεννητικής Καλλιέργειας που ανήκει στο Δίκτυο Αλληλέγγυας Οικονομίας. Εκεί οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες των 10 ατόμων, πήραν συνέντευξη από τους καλλιεργητές για τις μεθόδους καλλιέργειας και τις Κοινωνικές-Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, φύτεψαν, συνέλεξαν καρπούς και λαχανικά με τα οποία προετοίμασαν τις σαλάτες του αποχαιρετιστήριου γεύματος που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις του αγροκτήματος. Η προετοιμασία του γεύματος είχε ανατεθεί στην Κοινωνική-Συνεταιριστική Επιχείρηση ΣΥΝΠΡΑΞΙΣ Μεσογαίας.

Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι στο πρόγραμμα ROOTS απενεμήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ετικέτα European Year of Cultural Heritage 2018 (EYCH) και ότι οι εκπαιδευτικές διαδρομές των μαθητών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη χώρα μας επελέγησαν προς δημοσίευση από τον ιστότοπο Google Earth.