Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ρέικιαβικ και στο Flúðir της Ισλανδίας από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου 2017 μεταξύ των εκπαιδευτικών που συντονίζουν το πρόγραμμα από τα σχολεία που συμμετέχουν, δηλαδή το Menntaskólinn í Reykjavík, MR – Ισλανδία (Συντονιστικό σχολείο), το Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά, το Hersby Gymnasium, Lidingö – Σουηδία, το IES Torrellano, Elche – Ισπανία και το Gimnazija Jurija Vege Idrija, Idrija – Σλοβενία. Το Ράλλειο Λύκειο εκπροσωπήθηκε από τη συντονίστρια του προγράμματος Αικατερίνη Χριστούλου (Αγγλικής γλώσσας).

Κατά την εναρκτήρια συντονιστική συνάντηση συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Η επόμενη συνάντηση του σχεδίου (Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών) θα παραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη της Σουηδίας από 14 έως 18 Νοεμβρίου 2017.
  2. Η επόμενη μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από τις 18 έως τις 22 Απριλίου 2018. Οι μαθητές θα φιλοξενηθούν από τις οικογένειες των Ελλήνων συμμαθητών τους. Επιτρέπεται η φιλοξενία μαθητών του αντιθέτου φύλου από τις οικογένειες.
  3. Το Gimnazija Jurija Vege Idrija, Idrija – Σλοβενία θα αναλάβει τη διενέργεια μαθητικού διαγωνισμού για την παραγωγή λογοτύπου της κοινοπραξίας.
  4. Το Hersby Gymnasium, Lidingö – Σουηδία θα αναλάβει τη δημιουργία της ιστοσελίδας της κοινοπραξίας.
  5. Το Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειριά θα αναλάβει τη δημιουργία της σελίδας της κοινοπραξίας στο Facebook.
  6. Το IES Torrellano, Elche – Ισπανία θα αναλάβει τη δημιουργία υλικού αξιολόγησης των δραστηριοτήτων του προγράμματος.
  7. Το εργαλείο Google classroom για το πρόγραμμα θα ετοιμαστεί από το Ισπανικό σχολείο προκειμένου να παρουσιαστεί στη επιμορφωτική συνάντηση στη Στοκχόλμη.
  8. 8. Η πιστοποίηση Europass θα είναι διαθέσιμη σε όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς το επιθυμούν με την αποπεράτωση του προγράμματος.

Επίσης, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος σε δειγματική διδασκαλία στο πεδίο αναλαμβάνοντας το ρόλο των μαθητών και χρησιμοποίησαν την εφαρμογή Wikiloc και το αντίστοιχο σχέδιο μαθήματος για τις περιοχές Stöng και Gjáfoss. Τέλος, στον άξονα της αειφορίας, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις με θέμα την παραγωγή και διαχείρηση της γεωθερμικής ενέργειας στις περιοχές Brúarhlöð, Gullfoss και Gunnuhver, στην περιοχή του τεκτονικού ρήγματος μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, στον εθνικό δρυμό του Þingvellir, θέση του πρώτου Ισλανδικού Κοινοβουλίου και στο Eyrarbakki – Þjórsárhraun, παραθαλλάσιες περιοχές όπου παρατηρήθηκαν αλλαγές στη στάθμη του νερού μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Οι περιοχές αυτές θα αποτελέσουν το πεδίο δράσης των μαθητών κατά την επίσκεψή τους στην Ισλανδία το φθινόπωρο του 2019.