Το δεύτερο επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών (C6 Short-Term Staff Training Event) στo πλαίσιo του Eυρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 CLIMATE CHANGE READY (CCR) έλαβε χώρα στο Sabadell της Ισπανίας και διοργανώθηκε από το σχολείο Sant Nicolau Agrupacion Pedagogika από 29/01/2019 έως 01/02/2019. Στο σεμινάριο συμμετείχαν όλοι οι εταίροι του προγράμματος, δηλαδή:

  1. Gantzagsschule Jenisch Gymnasium, Γερμανία (συντονιστικό σχολείο)
  2. Osnova sola Ivana Cancarja Vthinka, Σλοβενία,
  3. Agrupamento de Escolas de Mem Martins, Πορτογαλία,
  4. Klebelsberg Kuno Altalanos Iskola es Gimnazium, Ουγγαρία,
  5. Sant Nicolau Agrupacion Pedagogika, Sabadelle, Ισπανία,
  6. Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά, Ελλάδα.

Από το Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά συμμετείχαν η Συντονίστρια του προγράμματος Χαραλαμπία Κανελετοπούλου (κλάδου ΠΕ02) και ο Διευθυντής του Λυκείου και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας Σαράντος Οικονομίδης (κλάδου ΠΕ04).

Oι συμμετέχοντες παρακολούθησαν διαλέξεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Καταλονία στο Catalan Οffice of Climate change ( http://canviclimatic.gencat.cat/…/oficina_catalana_del_can…/ ) στη Βαρκελώνη όπου ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Γραφείου και τη συμβολή του στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής ειδικά στην Καταλονία.

Επισκέφθηκαν βιοκλιματικά κτίρια όπως το ICTA-ICP ( https://ictaweb.uab.cat/edifici.php ) στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στο οποίο ξεναγήθηκαν από αρχιτέκτονα, αλλά και κτίρια κτισμένα με αειφόρα κριτήρια και εμπνευσμένα από φυσικά μοτίβα όπως το La Pedrera (https://www.lapedrera.com/en) , και η Βασιλική Sagrada Familia, έργα του αρχιτέκτονα Gaudi.

Επίσης επισκέφθηκαν τη Girona και την εκεί εβραϊκή συνοικία καθώς και το όρος Montserrat. Εκεί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ιδιαιτερότητα του όρους και να περιηγηθούν στη γύρω περιοχή. Στην εκκλησία του εκεί μοναστηριού απόλαυσαν τους ύμνους που έψαλλε η παιδική χορωδία του μουσικού σχολείου που βρίσκεται μέσα στο μοναστήρι.

Οι επιμορφούμενοι δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν την ακτή Barcelonetta στη Βαρκελώνη καθώς και την ανοικτή αγορά της Βαρκελώνης και του Sabadell, όπου δοκίμασαν την τοπική κουζίνα και αγόρασαν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

 ccr barcelona 2019 1    ccr barcelona 2019 2