ccr afisa 2018Από 15-19/10/2018 το σχολείο μας οργάνωσε και φιλοξένησε τη μαθητική κινητικότητα C3 του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 , 2017-2019 με θέμα: «Climate Change Ready».

Το σχολείο μας οργάνωσε μία σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στόχευαν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν.

Συγκεκριμένα οργανώθηκε εργαστήριο αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησης ανακυκλώσιμων υλικών όπου η φαντασία των μαθητών δημιούργησε αντικείμενα απλά και εύχρηστα. Παράλληλα έγινε και καλλιτεχνική αποτύπωση του θέματος του προγράμματος με μαθήτριες να τραγουδούν με συνοδεία μουσικών οργάνων τραγούδια με θέμα το περιβάλλον . Στην είσοδο του αμφιθέατρου λειτούργησε και έκθεση με τις κατασκευές των μαθητών από το εργαστήριο της αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών και με καλλιτεχνική αποτύπωση του θέματος σε αφίσες.

Επιπλέον, ο Δ/ντής κος Οικονομίδης επόπτευσε σε μία ερευνητική δραστηριότητα στο εργαστήριο της Πληροφορικής του σχολείου μας με θέματα το φαινόμενο της Πεταλούδας (λεπτή εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες), τη διάκριση των πολύπλοκων από τα περίπλοκα συστήματα και την αναλυτική εξήγηση του φαινομένου του θερμοκηπίου που κατά γενική ομολογία βοήθησαν στην κατανόηση της φύσης του προβλήματος της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής. https://sites.google.com/view/butterfly-ccr/greece/learning-activities/the-butterfly-effect 

Ακόμη έγινε ξενάγηση στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της Ακρόπολης ,επίσκεψη στο Ίδρυμα « Σταύρος Νιάρχος», ενημέρωση για τα τρία κτίρια της Πανεπιστημίου ( Εθνική Βιβλιοθήκη, Προπύλαια και Ακαδημία) , γνωστά ως « Αθηναϊκή Τριλογία» και πεζοπορικός περίπατος στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας που περιελάμβανε και περιβαλλοντική ενημέρωση με την εποπτεία ειδικών του φορέα διαχείρισης Πάρνηθας «Φλαμπούρι».

Το σχολείο μας επισκέφθηκαν ακόμη, μετά από πρόσκληση της συντονίστριας του προγράμματος εκ μέρους της ΔΕΗ η κ. Γιαννούλη με τη συνεργάτιδά της κα Δερβένη , ο κ. Κτενίδης από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και από το ΚΑΠΕ ( Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) οι κυρίες Μαύρου και Βερζυγιάννη και προσέφεραν πολύπλευρη ενημέρωση σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ,οργανώνοντας παράλληλα και μία εκπαιδευτική δραστηριότητα που κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών.

Η επίσκεψη των συμμετεχόντων στην Τράπεζα της Ελλάδος και το υψηλού επιπέδου σεμινάριο και η εκπαιδευτική δραστηριότητα που διοργανώθηκε από την κ. Αντωνακάκη του τομέα της Τράπεζας που ασχολείται με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο ανθρωπογενές περιβάλλον σε συνεργασία με τη συντονίστρια του προγράμματος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις την τελευταία ημέρα υλοποίησης του προγράμματος.

Με την ξενάγηση σε δύο τμήματα του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος με θεματική ενότητα την ιστορία του χρήματος και το ευρώ και τη διάθεση ενημερωτικού υλικού σε όλους τους συμμετέχοντες τελείωσε η μαθησιακή δραστηριότητα του προγράμματος.

Το σχολείο μας έδωσε ακόμη ένα δείγμα της ελληνικής φιλοξενίας. Πέρα από τις οικογένειες που ανέλαβαν σύμφωνα με το πρόγραμμα να φιλοξενήσουν 13 παιδιά από τη Γερμανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σλοβενία ,ο σύλλογος των εκπαιδευτικών του σχολείου και οι γονείς των μαθητριών προσέφεραν στους φιλοξενούμενους ένα γεύμα στο σχολείο με παραδοσιακά σπιτικά ελληνικά φαγητά και γλυκά.

Με το πρόγραμμά μας συνεργάστηκε και το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ηλιούπολης με υπεύθυνο τον κ. Πράσινο. Γι’ αυτό και κοντά μας την Τετάρτη 17/10 ήταν και δύο μαθητές με τη συνοδεία των καθηγητών τους οι οποίοι παρακολούθησαν την ερευνητική δραστηριότητα και μας έφεραν για να εμπλουτίσουμε την έκθεσή μας τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους με θέμα την Κλιματική Αλλαγή. Καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες και η λίγη ώρα που πέρασαν μαζί μας στάθηκε αρκετή να συνειδητοποιήσουμε ότι « όταν οι άνθρωποι διαφορετικών ικανοτήτων ενώνουν τις δυνάμεις τους , λειτουργούν ως πρότυπα ζωής και δίνουν μαθήματα πολιτισμού και συνύπαρξης».

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τις μαθήτριες που συμμετείχαν στην ομάδα του προγράμματος για τον άψογο τρόπο με τον οποίο συνεργάστηκαν, τους γονείς για την προσφορά τους σε παραδοσιακά εδέσματα και για την προθυμία τους να φιλοξενήσουν μαθήτριες από τις συνεργαζόμενες στο πρόγραμμα χώρες, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την αμέριστη συμπαράστασή του στο έργο μας , το Σύλλογο των διδασκόντων του σχολείου που με κάθε τρόπο βοήθησαν στην υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας ,τους εκπαιδευτικούς της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος και ιδιαίτερα τη συντονίστρια του προγράμματος κα Χαραλαμπία Κανελετοπούλου.