Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Η ομάδα ξεκίνησε πολύ νωρίς από τον Πειραιά και με μικρή επιβράδυνση λόγω μιας παράκαμψης, έφτασε στο Μέγα Σπήλαιο. Λίγο πιο πέρα παρέλαβε τον εξοπλισμό σκι από ένα κατάστημα στην άκρη του δρόμου και συνέχισε για τον Χελμό. Με μεγάλη έκπληξη είδαμε το τεράστιο πάρκινγκ του χιονοδρομικού κέντρου να είναι σχεδόν γεμάτο από αυτοκίνητα ΙΧ και λεωφορεία. Στο Σαλέ γινόταν πανικός, ήταν αδύνατον να μπει κανείς μέσα, ενώ όλες οι πίστες ήταν γεμάτες χιονοδρόμους. Η εξήγηση ήταν απλή: τη μέρα αυτή γινόταν το πανελλήνιο πρωτάθλημα σκι.

Εμάς, αφού δέσαμε τις μπότες μας, μας παρέλαβε ο δάσκαλος του σκι και μας πήγε στην πίστα αρχαρίων. Εκεί κάναμε μάθημα για περίπου μία ώρα και μετά άρχισε η περιπέτεια. Πώς να σταθούμε όρθιοι/όρθιες, να γλιστρήσουμε χωρίς να πέσουμε, να πάρουμε το λιφτ, να κατέβουμε τη μικρή πίστα κτλ. Μεγάλη περιπέτεια, πολύ γέλιο, ακόμη πιο πολύ γέλιο, πολλές πτώσεις αλλά και πολλές πετυχημένες προσπάθειες. Μερικές μαθήτριες και γονείς πήραν τον μεγάλο αναβατήρα και πήγαν στην ψηλότερη κορυφή, άλλες έκαναν έλκηθρο, ενώ άλλοι έκαναν βόλτα στο χιόνι απολαμβάνοντας τον λαμπερό ήλιο.

Δυστυχώς, πάντα ο χρόνος είναι εχθρός μας στις απολαυστικές εμπειρίες μας κι έτσι κατά τις δύο τα μαζέψαμε και αποχωρήσαμε. Κατεβήκαμε πριν τα Καλάβρυτα στη Στύγα και φάγαμε νόστιμο φαγητό. Κατά τις 4 ξεκινήσαμε, μη γνωρίζοντας τι μας περιμένει. Γρήγορα πλησιάσαμε στην Κόρινθο και εκεί άρχισε μια άλλη περιπέτεια. Μια ατέλειωτη σειρά αυτοκινήτων που σχηματίστηκε από το μπλόκο των αγροτών στα διόδια Κορίνθου. Για να μη πολυλογούμε, η καθυστέρηση μας στοίχισε δύο επιπλέον ώρες ταξιδιού.

Όμως, η εμπειρία μας ήταν πολύ ωραία και ήδη άρχισαν οι σχεδιασμοί για μιαν ακόμη επίσκεψη.

Να συγχαρούμε τις μαθήτριες του Α4, Δουζίνα, Γιναργύρου, Πολλάτου και Αντωνιάδη, που οργάνωσαν την εξόρμηση, και βέβαια το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για τη συνεργασία μας που επέτρεψε να γίνει η ωραία εκδρομή.

Λίγα στοιχεία για την περιοχή

Ο Χελμός, που στα σλάβικα σημαίνει «χιονισμένο βουνό», είναι μια οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο νομό Αχαΐας και λιγότερο στο νομό Κορινθίας, στα βόρεια της επαρχίας Καλαβρύτων. Στην αρχαιότητα λεγόταν Αροάνια Όρη από τον Αροάνιο ποταμό που πηγάζει στο Πλανητέρο. Πρόκειται για την τρίτη σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου μετά από εκείνες του Ταϋγέτου και της Κυλλήνης ή Ζήριας. Το ύψος του Χελμού φτάνει τα 2.355 μ. στην Ψηλή Κορφή. Στις πλαγιές του σχηματίζονται οι ποταμοί Βουραϊκός, Αροάνιος και Λάδωνας, καθώς και δεκάδες χείμαρροι και πηγές. Στις βόρειες υπώρειες του βουνού βρίσκεται η λίμνη Τσιβλού, ενώ κοντά στις ψηλές κορυφές σχηματίζεται από τα χιόνια που λιώνουν η εποχική αλπική λίμνη Μαυρόλιμνη. Το μεγαλύτερο τμήμα του Χελμού καλύπτεται από κεφαλληνιακή ελάτη, ενώ στους πρόποδες αναπτύσσονται και άλλα δέντρα, όπως πλατάνια, μαύρη πεύκη, καστανιές, βελανιδιές, ιτιές, λεύκες κ.α. Στον Χελμό έχουν καταγραφεί 14 τύποι οικοσυστημάτων, με σπάνια και ενδημικά φυτά. Είναι ένας βοτανικός παράδεισος με 1.500 είδη φυτών. Έξι από αυτά τα φυτά είναι ενδημικά και μοναδικά στον κόσμο. Πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής. Στον Χελμό κατοικούν αγριογούρουνα, αλεπούδες, κουνάβια, ενώ στον Βουραϊκό κατοικεί η βίδρα, αν και υπάρχει η εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο είδος ενδέχεται να έχει εξαφανιστεί. Στις κορυφές του πετούν σπάνια πουλιά, όπως ο χρυσαετός και ο γύπας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2009 υπογράφηκε υπουργική απόφαση με την οποία 544 χιλ. στρέμματα περνούν σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Το νεοσύστατο Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού περιλαμβάνει τα Αροάνια Όρη, τα Ύδατα Στυγός, το Φαράγγι του Βουραϊκού και το Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων.Στο βουνό βρίσκεται και ένα οροπέδιο, του Ξηροκάμπου, στο οποίο λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το οποίο είναι από τα πιο δημοφιλή, καθώς είναι εύκολα προσβάσιμο οδικώς από την Αθήνα σε απόσταση μόλις 191 χλμ.  

omil exo helmos 2016 1    omil exo helmos 2016 2