Η φιλοζωική ομάδα του Ραλλέιου Γυμνασίου-Λυκείου υλοποίησε και κατά τη σχολική περίοδο 2019-20 το πρόγραμμα «Η φιλοζωία ως στάση ζωής», με σκοπό να ενισχυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης κακοποίησης και εγκατάλειψης των ζώων συντροφιάς.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν οι μαθήτριες:

  • Να ευαισθητοποιηθούν και να εκφράσουν συναισθήματα για τα ζώα συντροφιάς αναπτύσσοντας την εν συναίσθηση. 
  • Να διακρίνουν τα ζώα σε δεσποζόμενα και αδέσποτα και να αναφέρουν τα αίτια της ύπαρξης των αδέσποτων.
  • Να κατονομάζουν τις συνέπειες της ύπαρξης των αδέσποτων ζώων.
  • Να συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι στα ζώα συντροφιάς
  • Να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης της εγκατάλειψης και κακοποίησης των ζώων συντροφιάς.
  • Να καλλιεργήσουν δεξιότητες ώστε να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης της σχολικής και τοπικής κοινότητας για την πρόληψη της εγκατάλειψης ζώων, για την προστασία των αδέσποτων της περιοχής, καθώς και για την προώθηση υιοθεσιών μέσω φιλοζωικών σωματείων.

Οι δράσεις της ομάδας ήταν περιορισμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της διακοπής λειτουργίας των σχολείων εξαιτίας της πανδημίας.

Ας δούμε τις σημαντικότερες:

  • Παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα (γάτες και σκύλους) της περιοχής
filozoiki 2020 1    
  • Μέλη της ομάδας υιοθέτησαν γατάκια που βρέθηκαν πεταμένα σε κάδο κοντά στο σχολείο, αφού πρώτα τους προσέφεραν ιατρική περίθαλψη (επίσκεψη σε κτηνίατρο) και φιλοξενία σε ειδικό χώρο του σχολείου για λίγες ημέρες.
 filozoiki 2020 2
  • Τα μέλη της ομάδας ενημερώθηκαν από εκπρόσωπο της φιλοζωικής ομάδας ΖΩ.Ε.Σ. ότι δυστυχώς δεν είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της κοινωνίας μας να μαθαίνει τα παιδιά να σέβονται τα ζώα, τα οποία αντιμετωπίζονται σαν παιχνίδια και στην επαρχία σαν εργαλεία. Μετά από τα σοβαρά περιστατικά κακοποίησης ζώων συντροφιάς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη καλλιέργειας φιλοζωικών αξιών στα παιδιά και σε όλη την κοινωνία.
 filozoiki 2020 3
  • Τα μέλη της ομάδας επισκέφτηκαν το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) στο Σχιστό και ενημερώθηκαν για την περίθαλψη των αδέσποτων σκύλων των Δήμων που συνεργάζονται με αυτό.
 filozoiki 2020 4
  • Η Φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε στην προσπάθεια τερματισμού της εκτροφής και θανάτωσης γουνοφόρων ζώων καθώς και στην κατάργηση του εμπορίου γούνας με σχετική ενημέρωση, δημιουργία πλακάτ, ηλεκτρονικό ψήφισμα που παραδόθηκε από αντιπροσωπεία στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκέντρωση στη Βουλή με άλλες ομάδες (VEGAIA, 7ο ΔΣ Αγ Δημητρίου) που προωθούν τους ίδιους στόχους.
 filozoiki 2020 5
  • Η φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας περιέθαλψε ένα μικρό γατάκι που βρέθηκε στο χώρο του σχολείου μας (τον bat), φρόντισε ώστε να του χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, να του γίνουν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, εμβόλια κλπ, να εκπαιδευτεί ώστε να συμβιώνει με τους ανθρώπους και στη συνέχεια να υιοθετηθεί από δύο νέα κορίτσια στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας όπου και ζέει σε άριστες συνθήκες.
 filozoiki 2020 6

Σταθερό … μέλος της ομάδας και η υιοθετημένη σκυλίτσα του Ραλλείου, η Ραλλού μας.

filozoiki 2020 7

Παιδαγωγική ομάδα: Κατωπόδης Γιώργος (Βιολόγος) - Συντονιστής, Ζουμπλιός Πέτρος (Φυσικός), Μαρκόπουλος Παναγιώτης (Βιολόγος)