Ομάδα αποτελούμενη από 19 μαθήτριες της Α΄ και της Β΄ τάξης του Ραλλείου Λυκείου και 25 μαθήτριες της Β΄ ταξης του Ραλλείου Γυμνασίου επισκέφτηκε την Πορτογαλία από 20 έως και 25 Μαρτίου 2018 ύστερα από πρόσκληση του ESERO (European Space Education Resource Office) που ανήκει στον ESA (European Space Agency – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος). Αρχηγοί της αποστολής ήταν η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Βασιλεία Κύρου και ο εκπαιδευτικός του Ραλλείου Λυκείου Δημήτρης Αγγελιδάκης και συνοδοί οι εκπαιδευτικοί Νίκος Αρφανάκος, Γιάννης Αναγνωστόπουλος και Μαρία Ψωμά. Το ταξίδι έδωσε την δυνατότητα στις μαθήτριές μας, να κατανοήσουν καλύτερα την ποικιλομορφία ενός άλλου ευρωπαϊκού πολιτισμού και γλώσσας και τις βοήθησε να αποκτήσουν απαραίτητες δεξιότητες για την προσωπική τους ανάπτυξη, την διεθνοποίηση και την εξωστρέφειά τους. Πιο συγκεκριμένα:

1η ημέρα: Αναχώρηση για Λισαβόνα από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Άφιξη στην πορτογαλική πρωτεύουσα και άμεση αναχώρηση με προορισμό το Πόρτο. Στη διαδρομή κάναμε στάση στην Κοΐμπρα όπου περιηγηθήκαμε στο χώρο του Πανεπιστημίου και στους δρόμους της πόλης των ποιητών με το πολυτραγουδισμένο της ποτάμι Μοντέγκο. Άφιξη στο Πόρτο και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο

2η ημέρα: Ξενάγηση στην εντυπωσιακή πόλη Πόρτο που είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Douro. Στην άνω πόλη περιηγηθήκαμε στην περιοχή του Καθεδρικού Ναού. Είδαμε το παλιό κτίριο των σιδηροδρόμων , περπατήσαμε στο γραφικό πεζόδρομο Rua das Floras και καταλήξαμε στο εντυπωσιακό Palacio da Bolsa. Το σούρουπο, επισκεφθήκαμε την μεταλλική γέφυρα Dom Luis, που στην απέναντι πλευρά της καταλήγει στο προάστιο Vila Nova de Gaia όπου αποθηκεύεται, ωριμάζει και εμφιαλώνεται το κρασί Πόρτο.

3η ημέρα: Αναχώρηση για τη Λισαβόνα μέσω του Αβέιρο με μικρή στάση στο πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό των καλλιτεχνών Όμπιντους με τα στενά σοκάκια ανάμεσα σε λευκά σπιτάκια στολισμένα με πολύχρωμα λουλούδια και την πανοραμική θέα από τα τείχη ύψους 13 μέτρων που περιστοιχίζουν περιμετρικά το χωριό. Άφιξη στη Λισσαβώνα και επίσκεψη στον ανατολικό λόφο με το Castelo de Sao Jorge, από όπου είναι πανοραμική και χαρακτηριστική η θέα στην πόλη.

4η ημέρα: Επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πάρκο της Λισαβόνας και συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Εsero (European Space Education Resource Office) Πορτογαλίας. Μετά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επίσκεψη στο Πάρκο των Εθνών που κατασκευάστηκε για την Διεθνή Έκθεση EXPO 1998 απ’ όπου θαυμάσαμε μεταξύ άλλων και την γέφυρα Vasco da Gama. Επίσκεψη στο μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, το πιο εντυπωσιακό σύμβολο της πορτογαλικής δύναμης και πλούτου, που χτίστηκε το 1502 κατόπιν εντολής του βασιλιά Manuel I για να τιμήσει τη μνήμη του Vasco da Gama για την επιτυχή επιστροφή του από την Ινδία. Τέλος επίσκεψη στο μνημείο των Ανακαλύψεων, στην όχθη του Τάγου, λίγο πριν εκβάλει στον Ατλαντικό, καθώς και τον χαρακτηριστικό Πύργο του Μπελέμ, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι για τα πέρατα της γης. Αυτός ο περίφημος πύργος που φαντάζει περισσότερο σαν ένα μικροσκοπικό κάστρο, χτίστηκε το 1515 και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

5η ημέρα: Κάναμε μία ιδιαίτερα απολαυστική εκδρομή στα περίχωρα της Λισαβόνας. Πρώτος προορισμός η Σίντρα θερινό ανάκτορο των βασιλέων, η οποία αναγνωρίστηκε ως Παγκόσμιο Μνημείο Κληρονομιάς από την UNESCO το 1995. Συνεχίσαμε στο Κασκάις, κοσμοπολίτικο θέρετρο με σύγχρονα καταστήματα. Επόμενοι προορισμοί, το Εστορίλ που θεωρείται η «Ριβιέρα» της Πορτογαλίας και το Κάμπο ντα Ρόκα, το δυτικότερο σημείο επί ηπειρωτικού εδάφους της Ευρώπης.

6η ημέρα: Επίσκεψη στην πλατεία Praça de Entrecampos και το Campo Pequeno της Λισαβόνας. Χτισμένο γύρω στο 1890 σε νεο-μαυριτανικό ύφος μοιάζει με μαυριτανικό ναό με κόκκινο τούβλο και θόλους. Εδώ και δεκαετίες ήταν η παραδοσιακή αρένα ταυρομαχιών στη Λισαβόνα, στην οποία φιλοξενήθηκαν οι σημαντικότεροι ταυρομάχοι στον κόσμο. Αργότερα με την παρακμή αυτής της δραστηριότητας, μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο για συναυλίες, θέατρο, τσίρκο κλπ.

Αναχώρηση για Αθήνα από το αεροδρόμιο της Λισαβόνας.