Eratosthenhs2019Στις 20 Μαρτίου 2019, ημέρα εαρινής ισημερίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ΚΑ2 ‘’Climate Change Ready/CCR ’’, οι μαθήτριες της Β΄ τάξης Δήμου Σταυρούλα- Ανδριάννα, Ευγενίου Νεκταρία – Ελένη, Καζάλα Σταυρούλα, Πέτσα Ναταλία και Φλώρου Ελένη, διεξήγαγαν το Πείραμα του Ερατοσθένη στον προαύλιο χώρο του σχολείου σε συνεργασία με τον καθηγητή της Γεωμετρίας κ. Π. Χρονόπουλο μετά από θεωρητική ενημέρωση στην τάξη.

Μετρώντας το ύψος και τη σκιά ενός μεταλλικού αντικειμένου, κάθετου στο επίπεδο του εδάφους στις 12.35 μ.μ. υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω της επικρατούσας συννεφιάς, υπολόγισαν την εφαπτομένη της γωνίας που σχηματίζει η σκιά του αντικειμένου με το ύψος του. Με βάση το γεωγραφικό πλάτος του σχολείου και την απόσταση του σχολείου από τον ισημερινό στον ίδιο μεσημβρινό , υπολογίστηκε η ακτίνα της γης με απόκλιση μικρότερη από 0,18 %. Για την παραπάνω δραστηριότητα και για την κατανόησή της αξιοποιήθηκε το σχετικό φύλλο εργασίας από το ΕΚΦΕ Σερρών.

Μετά το πέρας της δραστηριότητας, στη Βιβλιοθήκη του σχολείου, οι μαθήτριες συζήτησαν την εμπειρία τους που αποτέλεσε συνέχεια της διδασκαλίας στην τάξη και συνειδητοποίησαν ότι η Τεχνολογία δεν είναι πάντα απαραίτητη για τα «άλματα στη σκέψη». Η παραπάνω δραστηριότητα είχε ως στόχο, αφ’ ενός να καταλάβουν οι μαθήτριες τον τρόπο που ο Ερατοσθένης λειτούργησε τον 3ο αιώνα π.Χ., χωρίς τεχνολογική υποστήριξη, και αφ’ ετέρου να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους στη Γεωμετρία και να συνεργαστούν σε χώρο έξω από την αίθουσα διδασκαλίας. Σκοπός δε της δραστηριότητας ήταν η καλύτερη κατανόηση του σφαιρικού κατά προσέγγιση σχήματος της Γης.