Την Παρασκευή 19 Απριλίου οι μαθήτριες του Ραλλείου Λυκείου παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο του σχολείου μας την θεατρική παράσταση ¨Κρίση είναι θα περάσει¨.

Την παράσταση διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία ¨Επιστήμη Τέχνη Κοινωνία-Πέτρος Αλατζάς¨ και αφορά την λειτουργία του εγκεφάλου και την Επιληψία, μια πάθηση που αφορά το 1% του γενικού πληθυσμού. Αν και από επιληψία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι, σημαντικό μέρος των οποίων διακρίνεται σε διάφορους τομείς (επιστήμη, τέχνη, πολιτική κλπ), το στίγμα που τους ακολουθεί είναι υπερβολικό και άδικο για μια κοινωνία που θεωρητικά μπορεί να απομυθοποιεί, ιδιαίτερα μέσα από την εκπαίδευση.

Το ¨Κρίση είναι θα περάσει¨ παρουσιάζει την επιληψία στους εφήβους στην πραγματική της διάσταση. Προσπαθεί να τους μάθει με τρόπο ανώδυνο, πλαισιωμένο με χιούμορ το πως ο εγκέφαλος μπορεί να φτάσει στην κρίση, πως αυτή εκδηλώνεται και τι πρέπει να κάνουν αν κάποια στιγμή δουν μια κρίση σε κάποιον συνάνθρωπό τους.

Το σενάριο στηρίζεται στον παραλληλισμό της επιληπτικής κρίσης με την κρίση μιας κοινωνίας. Όπως οι ανθρώπινες κοινωνίες παράγουν κρίσεις έτσι και ο εγκέφαλος παράγει τις δικές του. Η λύση υπάρχει πάντα στη γνώση. Μία κοινωνία σε κρίση καλείται να μάθει τι την έφερε σε αυτή, έτσι και ο εγκέφαλος καλείται να μάθει για την κρίση του.

Πριν από την παρουσίαση του θεατρικού έργου, ο κ. Αναστάσιος Μπονάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μίλησε στις μαθήτριες για την επιληψία και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις τους. Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι, με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να απαντηθούν καλύτερα τα ερωτήματα των εφήβων και να γίνουν κτήμα τους τα διδακτικά κομμάτια της παράστασης.

Το κείμενο έγραψαν οι κ. Αναστάσιος Μπονάκης, Άγις Εμμανουήλ, Πέτρος Αλατζάς και τους ρόλους ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Άγις Εμμανουήλ και Μαρία Σαρέλη.

Την δραστηριότητα οργάνωσαν οι Εκπαιδευτικοί του Λυκείου Γιώργος Κατωπόδης και Παναγιώτης Μαρκόπουλος.

 Theatriko Gia thn Epilhpsia 2019 2    Theatriko Gia thn Epilhpsia 2019 1