Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.) σε συνεργασία με το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά, τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Πειραιά και την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Αττικής διοργάνωσε το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «Η Βιολογία στην Εκπαίδευση». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, στο αμφιθέατρο του Ραλλείου, στις 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Παρουσιάστηκαν 4 εισηγήσεις από διακεκριμένους Βιοεπιστήμονες και πραγματοποιήθηκαν 6 συζητήσεις Στρογγυλής τράπεζας, 10 Διδακτικές πρακτικές, 9 Ερευνητικές εργασίες, 8 Βιωματικά εργαστήρια, 5 Θεματικές Ομάδες Εργασίας Συνέδρων και 7 Αναρτημένες ανακοινώσεις.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο Βιολόγος-Εκπαιδευτικός του σχολείου μας Γιώργος Κατωπόδης και μέλη της οργανωτικής Επιτροπής οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Δημήτριος Αγγελιδάκης(Καθηγητής Πληροφορικής-Υποδιευθυντής), Παναγιώτης Μαρκόπουλος(Βιολόγος), Σαράντος Οικονομίδης(Φυσικός-Διευθυντής). Το Συνέδριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με τίτλο: «Οι μαθητές ρωτούν τους Βιοεπιστήμονες», αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Παντή, Καθηγητή Οικολογίας του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Στο πλαίσιο της τράπεζας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά Βιοεπιστήμονες από διαφορετικά πεδία έρευνας, με διακεκριμένη συμβολή στο επιστημονικό πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Οι μαθητές είχαν δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήματα που σχετίζονται με τις προόδους των Βιοεπιστημών στη χώρα μας και τα διαφορετικά επιστημονικά πεδία στα οποία επιτυγχάνονται, να πληροφορηθούν το αντικείμενο εργασίας, την επιστημονική - επαγγελματική τους διαδρομή και τις επαγγελματικές και επιστημονικές προοπτικές των Βιοεπιστημόνων στη χώρα μας, να υποβάλουν ερωτήματα που αφορούν σε προεκτάσεις της σχολικής ύλης της Βιολογίας και να πληροφορηθούν τις ανακαλύψεις και τα επιτεύγματα που τροποποιούν διαρκώς το δραστικά μεταβαλλόμενο τοπίο της σύγχρονης Βιολογίας. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητών όλων των τάξεων του Λυκείου.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου στην Ενότητα με τίτλο «Ελληνική Θάλασσα και Αλιεία» προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «ΘΑΛΑΤΤΑ» με συντελεστές φοιτητές του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘκαί ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Η Αλιεία στις Ελληνικές θάλασσες: Παρελθόν, παρόν και μέλλον» και ομιλητές Καθηγητές Πανεπιστημίου και Ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ. Η συζήτηση και η προβολή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ KA2: CLIMATE CHANGE READY (CCR) 2017-1-DE03-KA219-035612 και το παρακολούθησαν οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Πρόγραμμα

Aφίσα

Aνακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Η Βιολογία στην Εκπαίδευση», που αφορά την στρογγυλή τράπεζα με τίτλο: «Οι μαθητές ρωτούν τους Βιοεπιστήμονες» και η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 17.00.

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Αφίσας για μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας με θέμα: «Η Ελλάδα και οι θάλασσές της: παρελθόν, παρόν και μέλλον».