Την Τρίτη 9 Μαΐου 2017 επισκέφθηκαν το σχολείο μας 20 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί του φινλανδικού λυκείου Grankulla Samscola στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τους ταξιδιού στην Αθήνα.

Οι επισκέπτες μας ξεναγήθηκαν στο νέο κτίριο του Ραλλείου και συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένο για αυτούς διαδραστικό εργαστήριο Φιλοσοφίας μαζί με 15 μαθήτριες της Β τάξης του σχολείου μας. Το εργαστήριο περιελάμβανε θεωρητική εισαγωγή για τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους, από τους προσωκρατικούς μέχρι τον Αριστοτέλη, καθώς και για τη σύνδεση της φιλοσοφίας τους με το έργο των αρχαίων τραγικών. Στη συνέχεια, μαθητές και μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν ένα ειδικά σχεδιασμένο διαδραστικό παιχνίδι φιλοσοφικών γνώσεων. Ακολούθησε συζήτηση επί συγκεκριμένων φιλοσοφικών θεμάτων στις ίδιες ομάδες και, τέλος, παρουσίαση των πορισμάτων της κάθε ομάδας στην ολομέλεια.

Μετά το πέρας του εργαστηρίου, οι 15 μαθήτριές μας συζήτησαν με τους Φινλανδούς συμμαθητές τους για τα εκπαιδευτικά συστήματα των δυο χωρών. Οι μαθήτριές μας προσέφεραν σε όλους ως αναμνηστικό δώρο από ένα σακουλάκι με λεβάντα από τον κήπο του σχολείου μας που συνέλλεξε και αποξήρανε η ομάδα κήπου του σχολείου.

Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας του Ραλλείου Λυκείου με το φινλανδικό λύκειο Grankulla Samscola η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, όταν και μετέβησαν στο φινλανδικό σχολείο ο Διευθυντής Δρ Δημήτρης Καλαιτζίδης και η καθηγήτρια Αγγλικής κα Κατερίνα Χριστοδούλου στο πλαίσιο του Ευρωπαικού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 προκειμένου να παρακολουθήσουν τους φινλανδούς ομολόγους τους εν ώρα εργασίας (job shadowing) για δύο εβδομάδες.

Το διαδραστικό εργαστήριο Φιλοσοφίας σχεδίασαν, προετοίμασαν και συντόνισαν οι καθηγήτριες του Ραλλείου Λυκείου Καλλίοπη Μπεχράκη (Φιλόλογος) και Κατερίνα Χριστοδούλου (Αγγλικής γλώσσας).

 fn 2017 1   fn 2017 2 
 fn 2017 3    fn 2017 4