di bio 2018ΤΟ ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ και

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

διοργάνωσαν στις 2 και 3 Μαρτίου 2018 την 12η Διημερίδα Βιολογίας με τίτλο: «Η κοινωνία συναντά τη σύγχρονη Βιολογία» Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή μαθητών από πολλά σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά στο αμφιθέατρο του Ραλλείου Λυκείου - Γυμνασίου.

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου, οι εισηγήσεις αφορούσαν τη σημασία των μικροοργα-νισμών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με εισηγητές τον κ. Διονύση Σγούρα, Διευθυντή Ερευνών στο Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και θέμα «Το ανθρώπινο μικροβίωμα, ένας άδηλος συνοδοιπόρος στην εξέλιξη και την υγεία μας», την κ. Ράνια Τσιτσιλώνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ και θέμα «Εμβολιαζόμαστε ή όχι;» και τον κ. Δημήτριο Χατζηνικολάου, Αναπληρωτή Καθηγητή Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας στο Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ και θέμα «Μικροβιακές διεργασίες στην παραγωγή αγαθών και την επεξεργασία αποβλήτων».

Το Σάββατο 3 Μαρτίου, μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν εισηγήσεις από την κ. Ελένη Γιαννούτσου, Ε.ΔΙ.Π. Τομέα Βοτανικής στο Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ με θέμα «Τα φυτά στόματα έχουν και «μιλιά» δεν έχουν; Ή μήπως έχουν τελικά;», τον κ. Παναγιώτη Παφίλη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ζωικής Ποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ με θέμα «Από κυρίαρχοι του πλανήτη, αποκρουστικά και δηλητηριώδη πλάσματα: μύθοι και αλήθειες για τα ερπετά» και τον κ. Ευστράτιο Βαλάκο, Καθηγητή Συγκριτικής Φυσιολογίας Ζώων – Οικοφυσιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ με θέμα «Ένα ταξίδι 7,5 εκατομμυρίων ετών σε ...μία ώρα ή Η εξελικτική ιστορία του Ανθρώπου».

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να συζητήσουν με τους εισηγητές.

Οι εργασίες της διημερίδας ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου με το βιωματικό εργαστήριο "Πέφτει η νύχτα στο... Ράλλειο" -που πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- στο οποίο συμμετείχαν 30 μαθητές από Λύκεια του Πειραιά. Πρόκειται για ένα εργαστήριο-παιχνίδι μυστηρίου, γρίφων και δεξιοτήτων που διοργάνωσαν Βιολόγοι-Εκπαιδευτικοί, μέλη της ΠΕΒ και φοιτητές του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ.

Οι εργασίες της διημερίδας βιντεοσκοπήθηκαν και θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στις ιστοσελίδες του Ραλλείου Λυκείου και της ΠΕΒ.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 13η διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2019.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Αφίσα Διημερίδας

Πρόγραμμα -Πρόσκληση Διημερίδας

Παρουσίαση εισηγήσεων

Περιλήψεις των εισηγήσεων της 12ης διημερίδας Βιολογίας

Αίτηση Συμμετοχής