Κατά το σχολικό έτος 2019-2020, εκπονήθηκε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή: Πώς Αλλάζουμε Εμείς;” με την συμμετοχή 21 μαθητριών από όλες τις τάξεις του σχολείου.

Το πρόγραμμα βασίστηκεστους θεματικούς άξονες: Περιβαλλοντική Ηθική, Αειφορία και Δημοκρατία, Περιβαλλοντικές δράσεις και περιβαλλοντική συνείδηση και, τέλος,Καταναλωτικά πρότυπα και περιβάλλον. Οι διαστάσεις του θέματος που προσεγγίστηκαν είναι οι ακόλουθες: τα βασικά αίτια της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις της στο ανθρωπογενές και πολιτισμικό περιβάλλον, o ρόλος της εκπαίδευσης και των διεθνών οργανισμών για το μετριασμό και την αντιμετώπισή της.

Οι συζητήσεις της ομάδας εστιάστηκαν ιδιαίτερα στις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις του θέματος χρησιμοποιώντας τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ ως εργαλείο εννοιολογικής σύνδεσης των επιπτώσεων καθώς και των προτάσεων μετριασμού κι αντιμετώπισης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, βασικές μας επιδιώξεις υπήρξαν, αφ’ ενός η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητριών για την κλιματική αλλαγή και τις ευρύτερες επιπτώσεις της στο ανθρωπογενές περιβάλλον, πέραν των περιβαλλοντικών (μέσω μελέτης δεδομένων, ανάλυσης και συζήτησης),και αφ’ ετέρου οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μη περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης (μέσω έρευνας στο διαδίκτυο, συζήτησης των αποτελεσμάτων και της διαχείρισης του ανακυκλωτικού σταθμού του σχολείου).

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, 10 από τις 21 μαθήτριες θα συμμετείχαν στην Μαθητική Ημερίδα του Δικτύου Λυκείων Αττικής του Προγράμματος Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCΟ «Μαθαίνω και Δρω για την Κλιματική Αλλαγή». Εκεί, οι μαθητές όλων των σχολείων του Δικτύου επρόκειτο να παρουσιάσουν τα συμπεράσματα των εργασιών τους και την καλλιτεχνική έκφραση των συζητήσεών τους. Την Ημερίδα ανέλαβαν να συνδιοργανώσουν το Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά και η Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Jeanned’Αrc, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του ΥΠΑΙΘ, την Παρασκευή 13/3/2020 στις εγκαταστάσεις της Ελληνογαλλικής Σχολής. Δυστυχώς, λόγω της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020 (ΦΕΚ 783/10-3-2020) για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, η εκδήλωση ματαιώθηκε για το τρέχον σχολικό έτος.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Σταυρούλα Αλευρομαγείρου (Νομικός) και Δρ Μαρία Παναγιωτοπούλου (Φιλόλογος- Θεατρολόγος). Το συντονισμό του προγράμματος και τη συνδιοργάνωση της Ημερίδας εκ μέρους του Ραλλείου ανέλαβε η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Χριστοδούλου (Αγγλικής γλώσσας).