Στο πλαίσιο της ολιστικής σχολικής προσέγγισης και τη συμμετοχή του Ραλλείου Λυκείου στο Δίκτυο Συνεργαζομένων Σχολείων ASPnet της UNESCO και στο Σήμα Αειφόρου σχολείου, η Παιδαγωγική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+KA2 ROOTS αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους 17 Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ως «οδηγό» προκειμένου να εντάξει τις Ερευνητικές Εργασίες, τις Δημιουργικές Εργασίες αλλά και εργασίες στα διδακτικά αντικείμενα των μελών της που συνεργάστηκαν με μεμονωμένες μαθήτριες ή τμήματα της Α και Β τάξης.

Πιο συγκεκριμένα, υπό την καθοδήγηση της Παιδαγωγικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+KA2 ROOTS εκπονήθηκαν οι εξής εργασίες, στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα, σε σχέση με τους 17 Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη:

roots stoxoi 2019

Στόχος 3,Καλή Υγεία και Ευημερία Ερευνητική

Εργασία Β2 τμήματος με τίτλο «Gross National Happiness: Πώς μετριέται η Ευτυχία»

Ατομικές εργασίες μαθητριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με θέμα την πρόληψη των ασθενειών, τον εμβολιασμό και την πρόσβαση στο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

Στόχος 4: Ποιοτική Εκπαίδευση

Ερευνητική Εργασία Β3 τμήματος με τίτλο «ΜΙ, ΕQ, IQ, HQ: Πολλαπλές νοημοσύνες στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Ατομικές εργασίες μαθητριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με θέμα τα ψηφιακά παιχνίδια (on line games) και τη χρησιμότητά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μελέτη περίπτωσης του εικονικού μουσείου «Μέγας Αλέξανδρος».

Στόχος 5: Ισότητα των φύλων

Παρακολούθηση της ταινίας “Sense and Sensibility” και συζήτηση σε ομάδες για την κοινωνική θέση και τα δικαιώματα των γυναικών στον Ευρωπαϊκό χώρο στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στόχος 7: Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια

Μελέτη περίπτωσης των κτιρίων και των κήπων του Κέντρου πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δημιουργία Φύλλου εργασίας στην ελληνική και την Αγγλική γλώσσα με μελέτη στο πεδίο με ομάδα μαθητριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ατομικές εργασίες μαθητριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στόχος 10: Λιγότερες Ανισότητες

Ατομικές εργασίες μαθητριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με θέμα την οικονομική μετανάστευση, την ιστορία των Ελλήνων οικονομικών μεταναστών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν, τους πρόσφυγες πολέμου και τις σύγχρονες μειονοτικές κοινότητες στη χώρα μας.

Στόχος 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και παραγωγή

Ατομικές εργασίες μαθητριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στην Αγγλική Γλώσσα με θέμα Fast Fashion, υπερκατανάλωση και δίκαιο εμπόριο.