Από 16/04 έως 20/04 /2018 έλαβε χώρα Στη Βουδαπέστη η Mαθησιακή Δραστηριότητα C2 ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ΚΑ2, με τίτλο Climate Change Ready (CCR). Στην δραστηριότητα συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από τα σχολεία του προγράμματος.

  1. GanztagsschuleJenish Gymnasium, Hamburg, Germany που είναι και το συντονιστικό σχολείο του προγράμματος.
  2. Osnova sola Ivana Canatja Vrhinka, Slovenia
  3. Agrupamento de Escolas de Mem Martins Sintra, Portugal
  4. Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά, Ελλάδα
  5. Klebelsberg Kuno AltalanosIskolaes Gimnazium, Hungary και
  6. Sant Nicolau Agrupacion Pedagogica, Sabatel, Spain

Από το Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά μετακινήθηκαν οι εκπαιδευτικοί κα Χαραλαμπία Κανελετοπούλου, φιλόλογος και συντονίστρια του προγράμματος και η κα Αιμιλία Γιούργα, φιλόλογος , μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος καθώς και οι μαθήτριες της Α΄τάξης Βογιατζόγλου Αλεξάνδρα και Τσοπανίδου Αγγελική.

Οι δύο μαθήτριες, σύμφωνα με την σύμβαση, μετακινήθηκαν με έξοδα του προγράμματος και φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του ουγγρικού σχολείου. Οι συνθήκες διαμονής ήταν άριστες όπως και η συμπεριφορά των μαθητριών. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν ανταποκρίθηκαν στους στόχους και τους σκοπούς του προγράμματος εν γένει και της εκπαιδευτικής μετακίνησης ειδικότερα.

Συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 16/4 οι ομάδες τρων αποστολών συγκεντρώθηκαν στο σχολείο Klebelsberg Kuno Altalanos Iskola es Gimnazium όπου και τις υποδέχθηκε η συντονίστρια της Ουγγαρίας . Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των σχολείων από κάθε χώρα. Ακολούθησαν παιχνίδια κυρίως γνώσεων που συνέβαλαν στη δημιουργία φιλικού κλίματος.

Οι Ούγγροι μαθητές έκαναν παρουσίαση του υδάτινου πλούτου της Ουγγαρίας και στη συνέχεια όλοι οι μαθητές απάντησαν σε ερωτηματολόγιο με τη βοήθεια εφαρμογής στα κινητά τους τηλέφωνα. Ακολούθησε μάθημα Ουγγρικής Γλώσσας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να χρησιμοποιήσουν καθημερινές λέξεις της Ουγγρικής Γλώσσας.

Ο Διευθυντής του σχολείου δεξιώθηκε τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και συζήτησε μαζί τους.

Το μεσημέρι όλοι οι μαθητές έφαγαν στο εστιατόριο του σχολείου και στη συνέχεια συμμετείχαν σε αθλοπαιδιές. Το απόγευμα επέστρεψαν στις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα ιαματικό spa και να απολαύσουν λουτροθεραπεία.

Την Τρίτη 17/4 οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και οι μαθητές επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεότητας όπου εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ουγγαρία μίλησε για τους σκοπούς του Ευρωπαϊκού κέντρου και για το bulyling . Στη συνέχεια η υπεύθυνη για την Κλιματική Αλλαγή στην Ουγγαρία μίλησε για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και για τους 17 στόχους που η UNESCO έχει θέσει για την επίτευξή της. Στη συνέχεια έγινε προβολή της ταινίας με θέμα την Κλιματική Αλλαγή που σκηνοθέτησε ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο , ο οποίος είναι Πρέσβης Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έκαναν κρουαζιέρα στο Δούναβη όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα αξιοθέατα και στις δύο όχθες του Δούναβη.

Την Τετάρτη 18/4 οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Κοινοβούλιο και στη συνέχεια μέχρι το απόγευμα, με μικρή διακοπή για φαγητό, περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της Βουδαπέστης.

Την Πέμπτη 19/4 πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στη λίμνη Porozslo με επίσκεψη στο οικολογικό πάρκο της λίμνης και στο ενυδρείο του περιβαλλοντικού κέντρου. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Aqua Palace όπου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ιαματικά λουτρά.

Τέλος την Παρασκευή 20/4 οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές συναντήθηκαν στο σχολείο Klebelsberg Kuno Altalanos Iskola es Gimnazium όπου οι Ούγγροι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CCR ενημέρωσαν για τον κομποστοποιητή του σχολικού τους κήπου και για τα οφέλη της κομποστοποίησης. Στη συνέχεια η πρόεδρος του Κέντρου Κομποστοποίησης Ουγγαρίας ενημέρωσε για τους σκοπούς του Κέντρου . Οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδι γνώσεων σχετικό με τον κήπο.

Η επίσκεψη στο σχολείο τελείωσε με τη συμμετοχή όλων στη συμβολική φύτευση σε συγκεκριμένο παρτέρι που θα θυμίζει την επίσκεψη των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα CCR στη Βουδαπέστη.

Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής ανταλλαγής στη Βουδαπέστη τελείωσε με την επίσκεψη στο ενυδρείο Tropicarium και στο εμπορικό κέντρο Campona.

C2 Budapest