Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση διάχυσης του κοινού προγράμματος UNESCO-Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην τυπική εκπαίδευση» για εκπαιδευτικούς του Δικτύου UNESCO ASPnet Ελλάδος και Κύπρου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΥΠΑΙΘ (Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων) σε συνεργασία με το Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου.
Εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού, την εκδήλωση χαιρέτησαν η κυρία Stefania Giannini, Υποδιευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της UNESCO και ο κύριος Ernesto Ottone Ramírez, Υποδιευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτισμού της UNESCO. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Ζέττα Μακρή, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Εθνικός Συντονιστής Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου κύριος Παύλος Δαπόλας.
Ακολούθησαν οι ομιλίες των κκ Παναγιώτη Πασσά, Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Βασιλικής Μακρή, Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων με θέματα «Ενδυνάμωση των σχέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπαίδευσης» και «Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης-UNESCO για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην τυπική εκπαίδευση» αντίστοιχα. Η κ. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO, παρουσίασε αναλυτικά το Εγχειρίδιο για τους Εκπαιδευτικούς, το οποίο δημιουργήθηκε από το διεθνή οργανισμό στο πλαίσιο του Προγράμματος. Το Εγχειρίδιο βασίζεται στα εκπαιδευτικά σενάρια που εκπονήθηκαν από τους 10 Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς που επελέγησαν για να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στα πιλοτικά εργαστήρια που διοργανώθηκαν από την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βιέννη τον Οκτώβριο 2019 και στο Ρότερνταμ τον Φεβρουάριο 2020.
Κατόπιν οι εκπαιδευτικοί κκ Αικατερίνη Χριστοδούλου (Αγγλικής Γλώσσας), εκ μέρους της Ελλάδας, και Ολυμπία Ορφανίδου (Μαθηματικός), εκ μέρους της Κύπρου, οι οποίες εκπροσώπησαν τις χώρες τους στα διεθνή πιλοτικά εργαστήρια, παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά σενάρια που εκπόνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Η παρουσίαση της κυρίας Ορφανίδου είχε ως τίτλο «Μαθηματικά και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μαζί δεν Κάνουνε……». Η παρουσίαση της κυρίας Χριστοδούλου, με τίτλο «Ρεμπέτικο: Διαθεματική προσέγγιση για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην καθημερινή διδακτική πρακτική» εστιάστηκε στο εκπαιδευτικό σενάριο όπως αυτό υλοποιήθηκε στο Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά με την συνεργασία των εκπαιδευτικών κκ Ευθυμίας Κακογιάννη (Φυσικής Αγωγής), Δημήτρη Αγγελιδάκη (Πληροφορικής) και Δημήτρη Χριστόπουλου (Φιλολόγου).

unesco 31 10 21 1

unesco 31 10 21 2