UNESCO EUROPEAN UNION JOINT WORKSHOP 2020 01Στο πλαίσιο του κοινού Προγράμματος ΕΕ-UNESCO για την Ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στην Τυπική Σχολική Εκπαίδευση (Integrating Ιntangible Cultural Heritage in School-based Education: Workshop for pilot project school teams) έλαβε χώρα στο Ρόττερνταμ Ολλανδίας από 27/2 έως 1/3/2020 το δεύτερο μέρος του Εργαστηρίου «Integrating Intangible Cultural Heritage in School-Based Education – Lessons Learnt from the UNESCO-EU Pilot Projects».

Στο Εργαστήριο συμμετείχε, εκτός από τη Συντονίστρια UNESCO και Erasmus+KA2 ROOTS του σχολείου Αικατερίνη Χριστοδούλου (Αγγλικής Γλώσσας) και η μαθήτρια της Β τάξηςΜαρία Χριστίνα Παπαδοπούλου. Η μετακίνηση, διαμονή και διατροφή της Συντονίστριας και της μαθήτριας χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από την UNESCO.

Κατά την παραμονή στο Ρόττερνταμ, οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί-Συντονιστές UNESCO και οι μαθητές τους παρουσίασαν τις εργασίες και τα σχέδια μαθήματος που εκπόνησαν και εφήρμοσαν καθώς και τις εν γένει δραστηριότητες που επιμελήθηκαν και συντόνισαν στο πλάισιο του προγράμματος.

Το σχολείο μας παρήγε πιλοτικό εκπαιδευτικό υλικό για το Ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο έχει εγγραφεί στον κατάλογο Μνημείων Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2017, με τη μορφή σχεδίων διδασκαλίας στα γνωστικά αντικείμενα της Αγγλικής Γλώσσας Β’τάξης (γλωσσική επεξεργασία του Αγγλικού κειμένου υποψηφιότητας για την εγγραφή στον κατάλογο/Αικατερίνη Χριστοδούλου, ΠΕ06), της Πληροφορικής Α’τάξης (προγραμματισμός σχετικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα/Δημήτριος Αγγελιδάκης, ΠΕ86), της Φυσικής Αγωγής Β’τάξης (διδασκαλία χορών/Ευθυμία Κακογιάννη, ΠΕ11) και της Λογοτεχνίας Α’τάξης (μελέτη και ανάλυση στίχων ρεμπέτικων τραγουδιών που απεικονίζουν τη θέση της γυναίκας από την προοπτική των στιχουργών του είδους/Δημήτριος Χριστόπουλος, ΠΕ02). Η παρουσίαση του σχολείου μας έτυχε θερμής υποδοχής ενώ το κομμάτι της μικροδιδασκαλίας που παρουσιάστηκε αφορούσε στα βασικά βήματα του χασαποσέρβικου, το οποίο με ενθουσιασμό χόρεψαν όλοι οι συμμετέχοντες.

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου οι εκπαιδευτικοί σχημάτισαν μικρές εναλλασσόμενες ομάδες εργασίας στις οποίες, με την καθοδήγηση των επιμορφωτριών της UNESCO , ανέλυσαν τις απαραίτητες στρατηγικές και πρακτικές για το σχεδιασμό μαθημάτων και προγραμμάτων που αφορούν την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στην τυπική σχολική εκπαίδευση. Επίσης, συζήτησαν το θέμα της δημιουργίας ειδικού εκπαιδευτικού ιστότοπου της UNESCO ο οποίος θα καθοδηγεί τους εκπαιδευτικούς σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά το σχεδιασμό και την εκπόνηση ανάλογων σχεδίων μαθήματος και προγραμμάτων και συνέβαλαν με τις προτάσεις τους και την εμπειρία τους στον σχεδιασμό και τη δομή του ιστότοπου. Τέλος, διεξήχθησαν και προσωπικές συνεντεύξεις μεταξύ των εκπαιδευτικών και των επιμορφωτριών που αφορούσαν την εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία τους και τη μελλοντική συνεργασία στο θέμα της δομής του ιστότοπου.

https://ich.unesco.org/en/events?meeting_id=00808 

UNESCO ROTTERDAM 2020 2   UNESCO ROTTERDAM 2020 3
     
   UNESCO ROTTERDAM 2020 1