Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Ελλάδα ζούμε μία περίοδο κρίσης, στη χώρα μας η κρίση παρουσιάζεται με εντονότερα χαρακτηριστικά και επηρεάζει όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Το κοινωνικό κράτος (παιδεία, υγεία κ.λπ) μειώνεται, τα οικονομικά προβλήματα διογκώνονται και απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Αυτό μας αναγκάζει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη αλληλέγγυας δράσης, για αυτό και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε δράσεις αλληλεγγύης.

Το σχολείο μας πρωταγωνιστεί στο τομέα της αλληλεγγύης πολλά χρόνια πριν την κρίση, συμπληρώνονται φέτος 17 χρόνια δραστηριοτήτων της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε -με διάφορους τρόπους- να συμβάλουμε είτε στην αντιμετώπιση κάποιων βασικών αναγκών συγκεκριμένων ανθρώπων είτε προσφέροντας σε φορείς που δραστηριοποιούνται στην προσφορά υπηρεσιών σε συνανθρώπους μας.

Απολογισμός της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης τη σχολική χρονιά 2017-2018. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθήτριες της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

  1. Συνέλεξαν φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια και την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 τα παρέδωσαν στην "Αλληλεγγύη Πειραιά" προκειμένου να διανεμηθούν σε συνανθρώπους μας.
  2. Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου επισκέφθηκαν την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά "Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ" όπου παρέδωσαν τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια και βιβλία για τα παιδιά που φιλοξενούνται στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων.
  3. Επισκέφθηκαν μαζί με μαθήτριες της χορωδίας του σχολείου μας, το Γηροκομείο Πειραιά την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, όπου μοίρασαν γλυκά και έψαλλαν τα κάλαντα στους τρόφιμους του γηροκομείου.
  4. Συγκέντρωσαν χρήματα και τα παρέδωσαν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Κάνε-Μια-Ευχή» Ελλάδος, για την ενίσχυση του έργου του ώστε να πραγματοποιηθούν επιθυμίες παιδιών με σοβαρές ασθένειες ενισχύοντας τον αγώνα τους για ζωή με χαρά, δύναμη κι ελπίδα.
  5. Επισκέφθηκαν την Τετάρτη 28 Μαρτίου το «Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας», όπου παρέδωσαν τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής, ρούχα, παιδικά παιχνίδια και βιβλία, χρηματικό ποσό και γραφική ύλη, για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ΠΕΝΚ.
  6. Επισκέφθηκαν εκ νέου το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας(ΠΕΝΚ) την Τετάρτη 25 Απριλίου, όπου παρέδωσαν τρόφιμα, παιδικά παιχνίδια, χρηματικό ποσό και γραφική ύλη.
  7. Επισκέφθηκαν το Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης την Τρίτη 22 Μαΐου, προκειμένου να γνωρίσουν τις εργασίες των μαθητών (ζωγραφιές, κατασκευές) σχετικές με το περιβάλλον και να τους παραδώσουν πρόσκληση για επίσκεψη στο Σχολείο μας τον Οκτώβριο όπου και θα εκθέσουν τις κατασκευές τους.
  8. Συγκέντρωσαν φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια, τα οποία παρέδωσαν στην "Αλληλεγγύη Πειραιά" την Τετάρτη 23 Μαΐου, προκειμένου να διανεμηθούν σε συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται.

Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους γονείς τους τόσο για τις προσφορές τους, αφού χωρίς αυτές δεν θα υπήρχε δράση, όσο και για την ενεργή συμμετοχή τους στην υλοποίηση των δράσεων αυτών.

Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες όλο το χρόνο, συγκεντρώνουμε:

- τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής, παιδικά παιχνίδια και βιβλία, γραφική ύλη και χρήματα είτε για συγκεκριμένα άτομα είτε για φορείς που δραστηριοποιούνται στην προσφορά υπηρεσιών σε συνανθρώπους μας.

- Πλαστικά πώματα (καπάκια) για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.

- Ξεκινάμε φέτος την συγκέντρωση σχολικών βοηθημάτων με στόχο τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης για τις μαθήτριες του σχολείου μας.

Παρακαλούμε όσες από τις μαθήτριες ή απόφοιτες πλέον του σχολείου μας έχουν κάποια βοηθήματα και δεν τα χρειάζονται να μας τα φέρουν στο σχολείο.

Η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ραλλείου Λυκείου: Κατωπόδης Γιώργος (Συντονιστής) Γιούργα Αιμιλία Ζουμπλιός Πέτρος Μάμαλη Λαμπρινή Παιδονόμου Κατερίνα Παναγιωτόπουλος Νίκος Τσιλαλής Δημήτρης